Paul Beckman

De presentatie van ‘unsung hero’ Paul Beckman (Schiedam, 1946 – Rotterdam, 2000) vormde de start van dit gezamenlijke onderzoeksproject. Met zijn meubelsculpturen wierp Beckman kritische vragen op over de manier waarop wij onze omgeving vormgeven, en onderzocht hij de scheidslijn tussen kunst en design. Museum Boijmans Van Beuningen, Centraal Museum Utrecht en Stedelijk Museum Schiedam organiseerden eerder solopresentaties rond zijn werk.

The Back Room
Het project onderzocht de positie die beide instellingen – als gevestigd instituut en als hedendaagse tentoonstellingsruimte zonder collectie – innemen op lokaal en nationaal niveau. Met deze samenwerking wilden TENT en het museum het subjectieve proces blootleggen van het wel of niet worden opgenomen in de kunstcanon. De kunstenaars in The Back Room serie zijn deels opgenomen in de museumcollectie, maar hebben niet altijd de aandacht gekregen die hun werk verdiende. The Back Room stelde daarmee ook vragen over de rol en positie van de kunstenaar: hoe bouw je een reputatie op en welke factoren zijn van invloed op eventueel succes?

Arie de Groot, Charly van Rest, Esma Yiğitoğlu
Met vier solopresentaties in TENT zoomde dit project in op kunstenaars die een belangrijke positie hebben ingenomen in de Rotterdamse kunstwereld, maar toch grotendeels onbekend zijn voor de huidige generatie: Paul Beckman (1946-2000), Arie de Groot (1937-2016), Charly van Rest (1946) en Esma Yiğitoğlu (1944-2009). Hun oeuvres zijn opnieuw relevant, omdat de strategiëen en materialen die zij gebruikten verwant zijn aan die van de jongere generatie.

The Back Room in TENT liep gelijktijdig met Project Rotterdam in Museum Boijmans Van Beuningen, waarin een jonge, nog niet ‘gemusealiseerde’ generatie centraal staat.

 

kunstenaars

Paul Beckman