Charly van Rest

Het oeuvre van Charly van Rest (1949) bestaat uit assemblages, foto’s, collages, sculpturen en installaties. De basis van zijn oeuvre ligt in het experimenteren met techniek, waarmee hij een gevatte en visueel aantrekkelijke beeldtaal ontwikkelde. Begin jaren zeventig ontwikkelde hij zelfbedachte fototechnieken, zoals de ‘ionfot’, waarbij de elektrische lading van roet en stofdeeltjes werd geneutraliseerd om een beeld te maken, of de ‘Uvot’ waarbij hij met uv-licht affiches liet verbleken. Door fotografie op een onconventionele manier toe te passen en bestaande beelden te gebruiken als materiaal voor zijn werk, vervaagde Van Rest de grens tussen afbeelding en object. De status van het beeld die Van Rest in zijn oeuvre bevraagt is met de komst van digitale media onderwerp van menig artistieke praktijk. Van Rest kan dan ook gezien worden als een voorloper in dit discours; hij werkte echter uitsluitend analoog. Zijn werk werd door Museum Boijmans Van Beuningen een aantal jaar verzameld.

The Back Room onderzoekt de positie die beide instellingen – als gevestigd instituut en als jonge tentoonstellingsruimte zonder collectie – innemen op lokaal en nationaal niveau. In deze samenwerking leggen TENT en het museum het subjectieve proces van het wel of niet worden opgenomen in de kunstcanon bloot. De kunstenaars die tijdens The Back Room worden gepresenteerd zijn deels opgenomen in de museumcollectie, maar hebben niet altijd de aandacht gekregen die hun werk verdiende. Hun oeuvre is juist nu om verschillende redenen van belang. Het zijn kunstenaars wier materiaalgebruik zich spiegelt in de jonge generatie kunstenaars van nu, wiens strategieën verwant zijn aan een jongere generatie. The Back Room stelt daarmee ook vragen over de rol en positie van de kunstenaar: hoe bouw je een reputatie op en welke factoren zijn van invloed op eventueel succes? The Back Room in TENT loopt gelijktijdig met Project Rotterdam in Museum Boijmans Van Beuningen, waarin een jonge, nog niet ‘gemusealiseerde’ generatie centraal staat.

In vier solopresentaties in TENT wordt ingezoomd op: Paul Beckman (1946 – 2000), Arie de Groot (1937), Charly van Rest (1949) en Esma Yiğitoğlu (1944 – 2009).