Over TENT

 

TENT is een platform voor 100% hedendaagse kunst dat zijn wortels heeft in Rotterdam. Het verbindt de kunst van de stad met wat in de wereld er omheen gebeurt. De tentoonstellingsruimte is gevestigd in een monumentaal voormalig schoolgebouw aan de Witte de Withstraat 50, de cultuurstraat van Rotterdam. Een grote dynamiek is kenmerkend voor de programmering van TENT, of dit nu tentoonstellingen, discussies, filmvertoningen, publicaties of educatieprojecten zijn. De kracht van de Rotterdamse kunst wordt zichtbaar gemaakt in de succesvolle solotentoonstellingen van beeldbepalende Rotterdamse kunstenaars. Grotere thema’s van maatschappelijke, politieke en kunsthistorische aard worden aangestipt in groepstentoonstellingen en debatavonden. TENT richt zich via haar uiteenlopende programmering op relevante ontwikkelingen binnen de hedendaagse kunst, waarbij er speciale aandacht is voor actuele thematiek. Een bezoek aan TENT is de kennismaking met de actualiteit van de kunst in Rotterdam.

Geschiedenis
TENT vormt de afdeling Tentoonstellingen van het Centrum Beeldende Kunst Rotterdam. Op 9 september 1999 opende TENT zijn deuren aan de Witte de Withstraat 50. TENT is opgericht om Rotterdamse beeldende kunst te tonen in een brede context met veel aandacht voor het interdisciplinaire en internationale karakter dat de Rotterdamse kunst kenmerkt.
TENT is de voortzetting van Villa Alckmaer, de tentoonstellingsruimte van het Centrum Beeldende Kunst dat sinds 1994 aan de Westersingel was gevestigd. Aanvankelijk werd TENT geleid door het driemanschap Ove Lucas, Arno van Roosmalen en Thomas Meijer zu Schlochtern. Ove Lucas werd in 2006 directeur van het Centrum Beeldende Kunst Rotterdam, alwaar Thomas Meijer zu Schlochtern tot februari 2011 verantwoordelijk was voor het internationaal beleid. Arno van Roosmalen vertrok in 2004 om directeur van Stroom Den Haag te worden. Van 2006 t/m 2016 was  Mariette Dölle artistiek leider van TENT. Sinds oktober 2016 is Anke Bangma als artistiek leider aangetreden.

TENT is lid van De Zaak Nu.