credits +-

Beeld door Pris Roos / Foto's door Aad Hoogendoorn

Pris Roos
Curator: Honey Kraiwee

Door middel van een mixed-media installatie met portretten en verhalen van negen individuen, nodigt kunstenaar Pris Roos je uit om je te verdiepen in de complexiteit van ons leven. De geportretteerden, allen met een band met Rotterdam, ontvouwen hun gelaagde reis door middel van gesprekken met de kunstenaar, vastgelegd in audiofragmenten. Met de solotentoonstelling ‘what it is, what it means and what i would like it to be’ creëert Roos een ruimte waarin je je eigen familiegevoel kunt onderzoeken en je thuis kunt voelen.

De geportretteerde vrouwen en non-binaire personen, allen vertrouwde gezichten uit Roos’ eigen kring, dienen als muzes voor deze bijzondere collectie. Bezoekers maken kennis met de personen door middel van korte audiofragmenten, waarin Roos kwetsbare gesprekken met hen voert. Familie, opgroeien, immigratie, queerness, gender en gendertransitie zijn intieme thema’s die worden verkend in deze gesprekken.

“We hebben nagedacht over de complexiteit van het presenteren van onze intieme en persoonlijke verhalen binnen het formaat van een tentoonstelling in een kunstinstelling. Het is een uitdaging, moeten we zeggen. Ondanks de moeilijkheid hebben we ervoor gekozen om ons open te stellen en deze tentoonstelling aan jullie op te dragen – aan diegenen onder ons die een leven leiden dat er tussenin zit, die worstelen met het gevoel dat ze er niet helemaal bij horen.

Door deze doorleefde ervaringen en eerlijke gedachten te delen, hopen we een ruimte te creëren waarin jullie, ons publiek, zich kunnen verbinden en resoneren. We hopen dat deze tentoonstelling je aanspreekt, dat je je gehoord voelt en dat ze je aanmoedigt om je eigen familie te zoeken en op te bouwen. Jouw aanwezigheid is wat deze verzameling verhalen verandert in een gemeenschap. Deze tentoonstelling is meer dan een showcase; het is een gebaar van solidariteit en een gedeelde verkenning van het tussenin.” – Pris Roos & curator Honey Kraiwee

De gesprekken vonden plaats op een plek waar de geportretteerden zich thuis voelen, dezelfde plek waar zij werden vastgelegd. De tentoonstelling nodigt je met beeld en geluid uit om in de persoonlijke leefomgeving van de geportretteerden. Op karton vereeuwigd zijn Bibi Fadlalla, Merel Dap, Fyn Paulina Bonita, Xiang Yu Yeung, Sofia Boschat-Thorez en dochter Nour, Jay Reeberg, Eileen Felida, Yin Yin Wong en Kaoutar Gadir, allen actief in de Rotterdamse kunst- en cultuurwereld.

Events bij deze tentoonstelling

kunstenaars

Pris Roos
Curator: Honey Kraiwee