22.01.2017 - 15.00 - 17.00U

An afternoon with Rana Hamadeh & Katarina Zdjelar

In het kader van de Dolf Henkes Prijs 2016 presenteert TENT op zondag 22 januari om 15:00u een middag waarin de artistieke praktijken van Katarina Zdjelar en Rana Hamadeh verder worden uitgediept. De kunstenaars zijn samen met Daan Botlek en Rory Pilgrim genomineerd voor de Dolf Henkes Prijs 2016.

In een driegesprek met artistiek leider van TENT Anke Bangma wordt dieper ingegaan op de methodologieën, terminologieën en economieën rondom beide kunstenaarspraktijken. Aan de hand van geluids- en beeldfragmenten en meegebrachte materialen worden in het gesprek verwantschappen en gedeelde aandachtsgebieden van Rana Hamadeh en Katarina Zdjelar afgetast. Het bij elkaar brengen van de praktijken biedt nieuwe perspectieven op het werk en brengt betekenissen van bepaalde details en gevoeligheden naar boven.

De video’s van Katarina Zdjelar zijn gebaseerd op een gelijkwaardige dialoog tussen bewegend beeld en geluid. Doordat de performers in haar werk vaak een proces van training of oefening ondergaan, laat ze zien hoe hieraan telkens een noodzaak van aanpassing of het voldoen aan culturele en sociale connotaties ten grondslag ligt. Op deze manier focust Zdjelar op de werking van taal in relatie tot thema’s als identiteit, autoriteit en gemeenschap.

Rana Hamadeh ontwikkelt langlopende onderzoeksprojecten. Daarin neemt ze haar publiek mee in de wereld van de rechtspraak, militarisme, hygiëne en het theater. Door middel van performances, theaterdecors, cartografische werken en teksten legt haar werk verbanden tussen uiteenlopende geschiedenissen, plekken, theorieën en verhalen.