Jan Adriaans, Fatima Barznge, Kevin Gallagher, Anita Hrnic, Maarten Janssen, Simon Kentgens, Ine Lamers, Kiki Lamers, Jan van de Pavert, Onno Poiesz, Wouter Venema, Lorelinde Verhees, Sjoerd Westbroek, Lucian Wester, V&B (Alex Jacobs en Ellemieke Schoenmaker), Efrat Zehavi, Timmy van Zoelen

O&O regeling
De O&O regeling voor bijzondere projecten, residencies, publicaties en onderzoek bestaat sinds 2010 en werd door het CBK Rotterdam ingesteld om uitzonderlijke projecten van Rotterdamse kunstenaars te stimuleren, hen in staat te stellen hun beroepspraktijk te verdiepen en zich lokaal en nationaal sterker te kunnen profileren.

17 Rotterdamse kunstenaars
In de tentoonstelling is werk van 17 kunstenaars te zien, die met hun O&O bijdrage nieuwe mogelijkheden onderzochten in hun werk. Sjoerd Westbroeks baseert zijn tekeningen op ’found footage’. Zijn tekeningen worden langzaam abstracter en raken steeds verder verwijderd van het bronmateriaal. Wouter Venema dompelde zich onder in een constant evoluerende zoektocht langs verschillende disciplines en toont een serie prints als resultaat. De foto’s van Lucian Wester lijken het verlopen van tijd te willen ontkennen. Zijn kleurenfoto’s zijn gemaakt met behulp van een oude techniek, die hij zich dankzij de O&O-ondersteuning eigen kon maken. Maarten Janssen is gefascineerd door systemen; in TENT toont hij enkele zelfgemaakte systemen, waarvan onduidelijk of zelfs irrelevant is hoe het resultaat zich verhoudt tot zijn systematische proces. V&B (Ellemieke Schoenmakers en Alex Jacobs) introduceren een oud gegeven in een nieuwe tijd. Hun monumentale schilderij vol schilderijen is gebaseerd op het kunstkamergenre uit de 17e eeuw.

Voor verschillende kunstenaars ondersteunde de O&O regeling hun ambitie om in het buitenland een bijzonder onderzoek te doen. Zo toont het werk van Ine Lamers bijzondere plekken in Rusland en ondernam Fatima Barznge een reis naar haar geboortestreek in Koerdistan in Noord Irak. De reis vormde de aanleiding voor een serie schilderijen waarin ze haar herinneringen en geschiedenis een plek geeft, en tegelijk het medium schilderkunst onder de loep neemt. The Mountain School of Arts in Los Angeles is de oudste artist-run school in Californië. Lorelinde Verhees vroeg een O&O aan om deze streek te verkennen. Jan Adriaans werkte in SeMA Nanji Residency in Seoul aan een film over een van de vele universiteiten van deze stad. “The Hongik’ rumour,” toont de overpeinzingen van een fictieve student ten aanzien van haar eigen studie carrière en het complexe gebouwenpatroon van de campus. Simon Kentgens onderzocht de afbeeldingen op voedsel-verpakkingen – hij ging op zoek naar deze locaties en neemt ons mee op reis door een groot commercieel landschap. Efrat Zehavi werkt veel met kleine kleien sculpturen, poppen of karakters. Ze trok ze naar Praag om daar van de beste poppen-animatoren het klassieke animatievak te leren. Haar project leidde tot een animatie die een bonte visuele LSD-trip geworden waarin logica, esthetiek en ritme soms ingezet, maar net zo goed tegengesproken worden.

De Onderzoek- en Ontwikkelingsbijdrage gaf veel kunstenaars de mogelijkheid om af te wijken van hun reguliere beroepspraktijk, en nieuwe technieken en uitgangspunten te verkennen. Onno Poiesz recyclet vormideeën die verloren dreigen te gaan. Met de O&O regeling onderzocht hij nieuwe technieken en materialen. Voor Jan van de Pavert hield de O&O een pad in van dwalen, omtrekkende bewegingen, proberen en nog maar eens opnieuw beginnen. Zijn schilderijen doen denken aan het sociaal realisme uit de tijd van de Sovjet Unie, gecombineerd met Latijns Amerikaanse invloeden. Kiki Lamers gaf een vervolg aan haar eigen werk: Ze gooide haar eigen oeuvre volledig overhoop door radicaal afscheid te nemen van de schilderkunst. Anita Hrnics werk bestaat uit teksten waarin ze speelt met clichés en de identiteit van de maatschappij. Ze schreef archetypische roddelverhalen die door de hele tentoonstellingsruimte worden verspreid.
Voor enkele van de exposerende kunstenaars duurt hun onderzoek nog voort. Het werk van Kevin Gallagher en Timmy van Zoelen is nog in ontwikkeling.

Publicatie
De publicatie Onderzoek & Ontwikkeling. Bijzondere projecten, residencies, publicaties en onderzoek door Rotterdamse kunstenaars 2010 | 2011 | 2012 | 2013, doet verslag van de resultaten van de eerste vier jaar van deze regeling. Het boekt telt 172 uiteenlopende projecten van Rotterdamse kunstenaars; daarin wordt ieder denkbaar segment van onze maatschappij onder de loep genomen en wordt getoond hoe de beeldende kunst zich voortdurend verbindt met de samenleving. De publicatie, een ontwerp van Bart Oppenheimer, verschijnt in februari 2015.

Eelco van der Lingen is curator van NEST in Den Haag. Hij hielp dit jaar de organisatie van Unfair, de beurs van onafhankelijke kunstenaars met de selectie, en roert zich online op platforms als Trendbeheer, The Naked en Jegens& Tevens. Van der Lingen was drie jaar lang betrokken bij de commissie die de aanvragen van de O&O subsidies van het CBK Rotterdam beoordeelde.