credits +-

Foto's door Forêt Atelier

Tiengemeten is het kleinste bewoonde eiland van Nederland en heeft slechts zes inwoners. De ruim duizend hectare in het Haringvliet had eeuwenlang een agrarische functie, maar is in 2007 ‘teruggegeven’ aan de natuur. Wie de natuur haar gang laat gaan, kan rekenen op het recht van de sterkste. Zo greep de Canadese Guldenroede haar kans, en kleurt het eiland al decennialang iedere augustus geel.

Ondanks een afwijzende houding van de lokale bevolking, heeft de plant wel degelijk diverse goede kwaliteiten. Tijdens een kunstenaarsresidentie in 2018 deed Maidie reeds onderzoek naar de Canadese Guldenroede en ondervond dat de exoot een geschikte verfplant is, zeer geurig is en een positieve werking heeft op onder andere de nieren. Ditmaal richt haar research zich met name op hoe de plantensoort als verfstof kan worden ingezet en hoe de exoot gedestilleerd kan worden in helende siroop of thee.

Tijdens de tocht over het eiland vertelt Maidie over de verschillende toepassingen van de Guldenroede en het unieke ecosysteem van Tiengemeten. Per fiets bezoeken we de drie delen waarin Tiengemeten is opgedeeld: weemoed, weelde en wildernis. Of in technische termen: cultuurhistorie, moeraslandschap, begeleid-natuurlijk zoetwatergetijdengebied.

Locatie — Verzamelen om 10.15 uur bij TENT, vertrek vanaf TENT om 10.30 uur per privé bus
Taal — Engels of Nederlands
Ticket* — €10,- (incl. vervoer naar en van Tiengemeten, lunch, tour, fiets en workshop(s))
Selecteer eerst de datum in onze ticketshop, dan het event

Programma
Verzamelen om 10.15 uur bij TENT, om 10.30 uur vertrekt de bus vanaf TENT naar de veerhaven in Nieuwendijk, waar we met de pont van 12.00 uur de pont Tiengemeten varen. Bij aankomst wacht er een biologische lunch op ons. Na de lunch start de tour per fiets rond het eiland. Om 17.00 uur zal de pont naar het vasteland vertrekken, waarna we terugrijden naar Rotterdam.

lees meer

Let op: Houd er rekening mee dat er geen winkels zijn op Tiengemeten, dus neem wat snacks en drankjes mee als aanvulling op de inbegrepen lunch.

Deze middag maakt deel uit van een reeks evenementen in verband met onze tentoonstelling Sustaining Small Acts. Met deze programma’s verkennen we manieren waarop je meer betrokken kunt raken bij duurzame netwerken in je eigen omgeving. Elk evenement wordt ontwikkeld door een Rotterdamse kunstenaar.