16.05.2014

Radio Calling ‘Liveness’

Capucine Perrot (FR/UK), professor Philip Auslander (US, Georgia Institute of Technology), Lucy Beech & Edward Thomasson (UK), Camilla Wills & Jane Fawcett (UK), Timmy van Zoelen (NL), Daan Samson (NL), Jasper Griepink (NL), Toon Fibbe (NL), Max Dovey (UK/NL), Cecilia Vallejos (AR/NL), Georg Bohle (NL), Floris Visser (NL) and DJ Ben Penn

Op vrijdag 16 mei, van 13.00 tot 18.00u presenteert TENT de tweede aflevering van Radio Calling, een reeks over de relatie tussen (online) radio-uitzending en (live) performance i.s.m. Camden Arts Centre Londen. Deze aflevering brengt in een intensief programma kunstenaars, curatoren en theoretici bij elkaar rond het begrip ’liveness’: het gelijktijdig aanwezig zijn van maker en publiek, niet noodzakelijkerwijs op één plek.
Met bijdragen van Tate Modern performancecurator Capucine Perrot (FR/UK), professor Philip Auslander (US, Georgia Institute of Technology) en nieuwe performances van Lucy Beech & Edward Thomasson (UK), Camilla Wills & Jane Fawcett (UK) en Timmy van Zoelen (NL) en van de Open Call deelnemers
Toon Fibbe (NL), Max Dovey (UK/NL), Cecilia Vallejos (AR/NL) en Georg Bohle (NL). Daan Samson (NL) doet verslag via de radio vanuit Alaçatı, Turkije, radio meditatie sessies met Jasper Griepink (NL), Radio Voicemail met Floris visser (NL) en DJ Ben Penn draait plaatjes. De lezingen, performances, een masterclass en kunstenaarsgesprekken worden live uitgevoerd en uitgezonden.


De opkomst van streamen via internet, webradio en podcasts maakt (audio)content voor iedereen met een internetverbinding toegankelijk. Heeft het ter plekke aanwezig zijn een meerwaarde voor het ervaren van een performance? En wat blijft er over van een performance als we deze vastleggen en ervaren via een opname?

Radio Calling gaat om 13.00 uur live met TENT on Air vanuit TENT. DJ Ben Penn (Red Light Radio) trapt af met funk, jazz en soul, kunstenaar Floris Visser brengt zijn project Radio Voicemail ten gehore en performancekunstenaar Jasper Griepink geeft een radiomeditatiesessie. Professor Philip Auslander (US, Georgia Institute of Technology) geeft een keynote lezing via Skype over de relatie tussen live performance en de online digitale ruimte. Timmy van Zoelen maakt voor zijn performance The whale’s ear een live verbinding met het prentenkabinet van Museum Boijmans Van Beuningen. Deze nieuwe performance is gebaseerd op de ets ’De gestrande potvis bij Katwijk aan Zee’ (1598) van Jacob Matham. Kunstenaar Daan Samson doet live verslag vanuit de Turkse Rivièra Alaçatı in Turkije over zijn door Corendon gesponsorde vliegvakantie. De geselecteerde kunstenaars uit de Open Call Toon Fibbe, Max Dovey, Cecilia Vallejos en Georg Bohle voeren hun performances uit die ze voor Radio Calling hebben ontwikkeld.
De performance van het Londense kunstenaarsduo Lucy Beech & Edward Thomasson die zij op uitnodiging van TENT speciaal voor Radio Calling hebben ontwikkeld gaat in première en wordt live uitgezonden naar Camden Arts Centre in Londen. Camilla Wills & Jane Fawcett uit Londen voeren een performance uit in Camden Arts Centre die weer wordt uitgezonden naar TENT.
De dag wordt afgesloten met een paneldiscussie tussen Tate Modern Curator of Performance Capucine Perrot en de kunstenaars onder leiding van TENT curator Jesse van Oosten. Food en drinks worden verzorgd door kunstruimte Roodkapje. De performances, lezing en kunstenaarsgesprekken zijn te beluisteren via de TENT website.

De eerste aflevering van Radio Calling (december 2013) verkende internetradio als platform en medium voor kunst in lezingen en bijdragen van kunstenaar en radiomaker Ernst Markus Stein, curator Huib Haye van der Werf, programmamaker Catherine van Campen en filosoof Marc Schuilenburg en in radioperformances van o.a. Koen Taselaar, Jay Tan, Jeremy Evans, Remco Torenbosch, Jonas Lund en Sarah Tripp. Radio Calling is een meerjarige samenwerking tussen TENT en Camden Arts Centre Londen.

Programma
13:00 – 14:00 Live radio /lunch TENT on Air | DJ Ben Penn with Floris Visser & Jasper Griepink
14:00 – 15:00 Performance Open Call artist: Max Dovey
Skype lecture Philip Auslander (Georgia Institute for Technology)
15:00 – 15:30 Performance Timmy van Zoelen
Performance call Daan Samson & guest calling in from Turkey
15:30 – 16:00 Performance Open Call artists: Cecilia Vallejos, Georg Bohle, Toon Fibbe
16:30 – 17:30 Performance Lucy Beech & Edward Thomasson | TENT to CAC
Performance Camilla Wills & Jane Fawcett| CAC to TENT
17:30 – 18:15 Panel conversation Capucine Perrot, Timmy van Zoelen, Beech & Thomasson
18:15 End of Program Drinks and records by DJ Ben Penn

Over de deelnemers:
Philip Auslander (US)
Philip Auslander is professor Performance Studies aan Georgia Institute of Technology in Atlanta, Georgia. Hij is auteur van het boek Liveness: Performance in a Mediatized Culture (2008) waarin hij ingaat op de veranderende ervaring van live uitvoeringen van kunst, muziek en dans door de opkomst van nieuwe technologieën. Daarnaast is hij kunstcriticus voor o.a. Artforum.

Capucine Perrot (FR/UK)
Capucine Perrot is assistant curator van het performance programma van Tate Modern sinds 2010. Haar recente projecten zijn ’Performance Room’, een serie live performances van Meiro Koizumi, Nicoline van Harskamp, Ragnar Kjartansson en Cally Spooner voor online publiek. Ze maakte deel uit van het curatorenteam dat het openingsprogramma van The Tanks samenstelde, een aantal nieuwe ruimtes in Tate Modern, gewijd aan performancekunst. Als onafhankelijk curator werkte zij aan ’I Proclaim, You Proclaim, We Proclaim’ in Stroom Den Haag, (3-4 November 2012)

Lucy Beech & Edward Thomasson (UK)
Het Londense duo Beech & Thomasson werkt sinds 2007 samen aan performances, waarin bewegingen van groepen mensen tot choreografie wordt gemaakt. De bewegingen functioneren als een geluidstrack bij de performances. Het werk van Beech & Thomasson was begin dit jaar te zien in Camden Arts Centre, Londen en is o.a. vertoond op de Biënnale de Belleville in Parijs, Kepi Kredi Culture Centre in Istanbul en in Frieze Projects in Londen.

Camilla Wills & Jane Fawcett (UK)
Camilla Wills woont en werkt in Londen. Haar werk bestaat uit video’s en performances waarin ze een vervreemdende spanning tussen huiselijke routines en mystieke verlangens creëert. Recentelijk exposeerde ze in Mexico Stad, Kopenhagen, Missouri, Oslo, en Londen. Ze neemt deel aan het editorial team van Book Works, Londen. Jane Fawcett woont en werkt in Londen. ln haar werk legt ze zich toe op het onderzoeken van het leesproces. Recentelijk exposeerde Fawcett ‘Freighted curriculum and my family and landscape’ in Legion TV en exposeerde in o.a. Londen, Rotterdam, Keulen en Genève.

Timmy van Zoelen (NL)
Timmy van Zoelen woont en werkt in Rotterdam. Hij nam van 2011 tot 2013 deel aan De Ateliers in Amsterdam, waar hij zijn interesse voor de relatie tussen beeld en geluid heeft onderzocht middels video, fotografie en sculptuur. Recent exposeerde hij in Galerie Fons Welters en De Appel in Amsterdam. In september begint hij aan een residency in New Orleans, waar hij aan een film zal werken.

Daan Samson (NL)
Daan Samson is een welvaartskunstenaar die in zijn werk omgaat met nieuwe media en sociale taboes en pijnpunten. Zijn werk bestaat uit performances waarin hij naar alternatieve vormen zoekt voor de traditionele kunsttentoonstelling. Samson exposeert door heel Nederland.

Over de Open Call deelnemers:
Toon Fibbe (NL)
Toon Fibbe onderzoekt in zijn werk de financiële en politieke systemen in het huidige culturele landschap vanuit het personage van de spion, als handelaar in geheimen, iemand die codeert en decodeert, en waarvan de identiteit altijd onduidelijk blijft. Toon Fibbe studeert momenteel aan de Jan van Eyck Academie, en hij heeft gestudeerd aan de Rietveld Academie en het Piet Zwart Institute.

Cecilia Vallejos (AR/NL)
Cecilia Vallejos is theatermaker en kunstenaar en onderzoekt in haar werk hoe kunstpraktijken in een sociale context kunnen werken en veranderen. Ze heeft projecten en voorstellingen gedaan in o.a. Spanje, Duitsland en Argentinië.

Max Dovey (UK/NL)
De Londense kunstenaar Max Dovey studeert momenteel aan het Piet Zwart Instituut. In zijn werk combineert hij performance, theater en nieuwe media, en onderzoekt hij de impact van technologie in de openbare ruimte. Zijn werk werd o.a. vertoond op de Biënnale van Venetië en in Berlijn, Londen en Madrid.

Georg Bohle (NL)
Georg Bohle is afgestudeerd aan de Design Academy in Eindhoven in 2007. Hij werkte van 2007 tot 2010 voor ontwerpstudio Makkink&Bey, waar hij onder andere projecten in het publieke domein, meubeldesign en interieurontwerp deed. In zijn beeldende werk tekent hij minutieuze en gedetailleerde urbanistische landschappen. Bohle wordt vertegenwoordigd door Galerie Frank Taal.

Met dank aan: Museum Boijmans van Beuningen