credits +-

Foto door Aad Hoogendoorn

Kunstenaars: Ada Patterson, Babette Kleijn, Samboleap Tol, Yoeri Guépin, Bik van der Pol (duo Liesbeth Bik en Jos van der Pol), Bert Frings, Dirk van Lieshout, Maike Hemmers. Curator: Annosh Urbanke

Voor de jubileumeditie nomineerden alle eerdere winnaars van deze prijs een kunstenaar die zij de prijs gunnen. Dit resulteert in een tentoonstelling waarin heel verschillende praktijken elkaar raken en aanvullen. De gepresenteerde werken drukken een urgent verlangen uit naar nieuwe verhalen en een pluraliteit aan perspectieven.

Thematisch wisselen grote kwesties af met nabije observaties. Waar sommige werken vragen om een moment van stilte en kwetsbaarheid, vinden anderen betekenis in interactie. Overstijgend willen alle genomineerden een gesprek op gang brengen rondom de vraag: welke stemmen, geluiden en gevoelens zijn er in de wereld, en hoe zijn ze onderhevig aan verandering?

De jury bestond uit schrijver/curator Hanne Hagenaars, schrijver/curator Yasmijn Jarram en kunstenaar Toon Teeken.

Curator: Annosh Urbanke / Ontwerp: Janne Beldman

Over de Dolf Henkes Prijs
De Rotterdamse kunstenaar Dolf Henkes (1903-1989) vertelde met zijn werk verhalen over de wereld om hem heen. Hij schilderde de haven, zijn medemensen op Katendrecht, de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog en de lichte landschappen op Curaçao waar hij na die donkere periode toevlucht zocht.

lees meer

De Dolf Henkes Prijs is een initiatief van Stichting Henkes en wordt mogelijk gemaakt vanuit de nalatenschap van de kunstenaar, die wordt beheerd door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Eerdere winnaars zijn Geo Wyeth, Evelyn Taocheng Wang, Katarina Zdjelar, Lidwien van de Ven, Gyz La Rivière, Lara Almarcegui, Melvin Moti, Erik van Lieshout en Jeroen Eisinga.

Events bij deze tentoonstelling

kunstenaars

Kunstenaars: Ada Patterson, Babette Kleijn, Samboleap Tol, Yoeri Guépin, Bik van der Pol (duo Liesbeth Bik en Jos van der Pol), Bert Frings, Dirk van Lieshout, Maike Hemmers. Curator: Annosh Urbanke