De winnaar van de TAA 2013 is Florian Krepcik (AKV|St. Joost, Den Bosch) met zijn film ‘Is this real love? Of course not!’. Hij wint een artist-in-residence in Skopolos Griekenland.
De Best Foreign Film Award ging naar Vasileios Karvounis (Athens School of Fine Arts) voor zijn film ‘My Friends…’. Hij won een artist-in-residence in het Wilde Weten in Rotterdam.
De publieksprijs werd gewonnen door het duo Frank Blommestijn en Michiel van der Werf voor de film ‘Things that may not really be there’.

Sinds 2010 wordt ieder jaar een gastland uitgenodigd om het beste audiovisuele talent te tonen tijdens de TAA. Voorheen zijn Duitsland, de Benelux en Turkije uitgenodigd deel te nemen aan de competitie. In een kunstenveld dat onder druk is komen te staan, is het voor TENT belangrijk om jong talent in een relatief moeilijk toegankelijke categorie te ondersteunen. De TAA geeft pas afgestudeerde kunstenaars de kans zich te profileren voor vakdeskundigen, film- en kunstliefhebbers. Dit jaar worden de werken van de Nederlandse afstuderende kunstenaars samengebracht met werken van jonge kunstenaars uit Griekenland, momenteel een van de brandhaarden van de economische crisis. Hoe kijken startende Griekse kunstenaars aan tegen het leven dat op hen ligt te wachten? De competitie geeft uiteindelijk ook inzicht in wat jonge kunstenaars van hun toekomst verwachten.

De genomineerden voor de TAA 2013:
Wendy Brugman, Hogeschool voor de Kunsten, Utrecht
Frank Blommestijn & Michiel van der Werf, ArtEZ hogeschool voor de kunsten, Arnhem
Rachel Heemskerk, Gerrit Rietveld Academie, Amsterdam
Bart Kalkman, Willem de Kooning Academie, Rotterdam
Florian Krepcik, AKV|St. Joost, Den Bosch
Gaëlle Largillière, Koninklijke Academie Beeldende Kunsten, Den Haag
Lotte Middendorp, Academie Minerva, Groningen
Florian Rosier, ArtEZ hogeschool voor de kunsten, Enschede
Siar Sedig (productie van Your First: Collaborate Productions BV), AKV| St. Joost, Breda
Sanne Vaassen, Academie Beeldende Kunsten, Maastricht

De genomineerden voor de Best Foreign Film Award zijn:
Anthi Daoutaki – Athens School of Fine Arts, Athene
Vasileios Karvounis – Athens School of Fine Arts, Athene
Dimitrios Kritsotakis – Athens School of Fine Arts, Athene
Christos Marmeris – Athens School of Fine Arts, Athene
Isidora-Elini Nikolopoulou – Athens School of Fine Arts, Athene
Evangelia Raftopoulou – Athens School of Fine Arts, Athene

De jury voor de 2013 editie bestond uit:
Marina Gioti (GR)
Gioti is een gevierde Griekse filmmaker en freelance curator. Ze was artistiek leider van de filmfestivals Synch Cinema en Ecocinema en co-curator van de tentoonstelling Anathena, in de Deste Foundation, Athene. Haar werk is tentoongesteld op het Internationale Film Festival van Toronto, Le Rencontres Internationales, Parijs, Transmediale Festivale in Berlijn en het New York Underground Film Festival. Daarnaast was haar werk onder andere te zien in het CaixaForum, Barcelona, Anthology Film Archives, New York en de Deste Foundation Athene. In 2005 won ze de Best Computer Animation bij Animation Block Party, NY 2005. Gioti is tevens een veelgevraagd internationaal gastdocent en werkt momenteel aan haar eerste documentaire die in première gaat op het Marseille International Film Festival.

lees meer

Inke Arns (DE)
Inke Arns is artistiek leider Hartware MedienKunstVerein in Dortmund en freelance curator gespecialiseerd in mediakunst. Ze stelde ondermeer in Dortmund, Berlijn, Hong Kong, Warshau en Novi Sad tentoonstellingen samen. Arns doceerde aan universiteiten en academies in Berlijn, Leipzig, Zurich en Rotterdam en won voor de tentoonstelling ’Sounds Like Silence’ een prijs van de Duitse AICA. Ze schreef o.a. Objects in the mirror may be closer than they appear! Die Avantgarde im Rückspiegel (2004).

Wim Waelput (BE)
Wim Waelput is als stafmedewerker artistieke projecten verbonden aan de School of Arts in Gent. Hij is curator en artistiek verantwoordelijk voor de tentoonstellingen bij KIOSK, een expositieruimte voor actuele kunst in Gent. Hij stelde diverse tentoonstellingen samen, onder andere tijdens Art Rotterdam 2013, waar hij namens het Mondriaan Fonds werk wat door startstipendia was gerealiseerd samenbracht.

Angelique Spaninks (NL)
Angelique Spaninks is artistiek directeur van MU in Eindhoven. Ook leidt ze het jaarlijkse kunst, muziek en technologie festival, STRP in Eindhoven. Ze werkte eerder als editor en criticus voor het Einhovens Dagblad, en als kunstcriticus voor Kunstbeeld en Tubelight. Ze droeg o.a. bij aan de boeken Station to Station (2011), en MU5 (2003).

De volgende scouts bezochten de academies:
Valentijn Byvanck, directeur Marres; Matthijs Ronner, grafisch ontwerper; Guus van Engelshoven, coordinator curatorial programme De Appel; Mirjam Westen, curator Museum Moderne Kunst Arnhem; Vincent van Velsen, freelance schrijver voor o.a Metropolis M; Anna van Leeuwen, hoofdredacteur Kunstbeeld; Yasmijn Jarram, curator bij 21Rozendaal, Enschede; Noor Mertens, curator moderne en hedendaagse kunst en stadscollectie Boijmans van Beuningen; Antonis Pittas, Grieks/Nederlandse kunstenaar; Sharrif Nasr, regisseur en producent; Kiki Petratou , kunstenaar en medeoprichter galerie Joey Ramone In Griekenland hebben Marina Fokidis, directeur Kunsthalle Athena en Nikos Navridis, kunstenaar en hoofd Fine Arts op Athens School of Art gescout voor de TAA.

12 juli – 25 augustus 2013: Tentoonstelling TAA in TENT 27 september – 2 oktober 2013: Nederlands Instituut Athene De TAA worden mede mogelijk gemaakt door: De Gijselaar-Hintzenfonds, Stichting Bevordering van Volkskracht en G.Ph. Verhagen-Stichting Met dank aan Marina Fokidis Mediapartners: De Groene Amsterdammer en hard//hoofd