De Rotterdamse kunstenaar Lara Almarcegui (Zaragoza, 1972) onderscheidt zich door een radicale combinatie van maatschappelijk engagement en een conceptuele werkwijze. Haar onderzoek naar braakliggende terreinen, ruïnes en bouwmaterialen verbindt zich met thema’s als aandacht voor het milieu, de consequenties van economische groei, de gevolgen van ruimtegebruik, het verglijden van tijd in ruimte, de potentie van verval.

In de tentoonstelling waren Almarcegui’s gidsen en dia-/fotoseries over lege plekken in metropolen als Londen, New York en São Paulo voor het eerst in samenhang te zien. Beeldverslagen van het openbreken van vloeren van onder andere Secession in Wenen en het RAI-gebouw in Amsterdam werden in onderling verband getoond.

Kern van de tentoonstelling was een nieuwe installatie gebaseerd op een exacte berekening van het bouwmateriaal dat gebruikt werd voor de constructie van de centrale ruimte van TENT. Monumentale bergen gerecycled bouwpuin vormden het exacte equivalent van het materiaal waarmee deze ruimte is gebouwd, van een berg van 62 kubieke meter beton tot een berg van iets minder dan een kubieke meter glas.

Met dank aan: A.V.S. Engineering, Calduran Kalkzandsteen B.V., Drentse Recycling Maatschappij B.V., ExPoSchuim Nijmegen B.V., Heros Sluiskil, J. Luyt B.V, Maltha Glasrecycling, P. van der Kooij Schiedam, REKO Recycling Kombinatie en Fonds BKVB.