Met digitale hulpmiddelen als sleep trackers, calorieëntellers en hartslagmeters verzamelen we steeds meer data over ons dagelijks bestaan. Het versterken en verbeteren van het lichaam is een haast obsessieve bezigheid geworden. Maar draagt dit daadwerkelijk bij aan een meer stabiele identiteit? Tijdens Therapy Session verkennen de sprekers en performers een horizon voorbij de prestatie-index en bieden inzicht in domeinen buiten de kaders van een technofix voor een geoptimaliseerd leven.

Cultuurfilosoof Robin van den Akker (Erasmus University College) geeft een lezing over een nieuwe generatie kunstenaars die steeds vaker digitale technologie gebruiken in hun praktijk. Miloš Trakilović geeft een performance-lezing bij zijn werk Nothing Really Matters in de tentoonstellingszaal. In zijn lezing stelt Trakilović de wijze waarop de mens zich tot (digitale) omgevingen en netwerken verhoudt aan de orde. Geluidskunstenaar Tomoko Sauvage geeft een waterklankenconcert bij het werk Attention Spa van Anni Puolakka & Jenna Sutela. Kunstenaar Ilke Gers maakt speciaal voor TENT de performance Laps waarin dansers afwisselend een parcours afleggen binnen TENT. Kunstenaar Amy Suo Wu vertelt over haar werk TLTRNW, en de oorsprong en gevolgen van tekstfragmentatie en tekstinkorting onder invloed van digitalisering. Anna Zett’s videowerk Circuit Training wordt getoond, waarin Zett vertelt over het menselijk afweersysteem, en de afwisseling tussen rust en actie. De avond wordt gemodereerd door de curatoren van Spending Quality Time With My Qualified Self Jesse van Oosten en Niekolaas Johannes Lekkerkerk.

Therapy Session vindt plaats in het kader van de groepstentoonstelling Spending Quality Time With My Quantified Self. De tentoonstelling presenteert het werk van jonge kunstenaars die de intieme en complexe relaties tussen het menselijk lichaam en digitale technologie beschouwen, deconstrueren en herschikken.

Over de deelnemers
Robin van den Akker (NL) is Lector Continental Philosophy & Cultural Studies aan Erasmus University College. Hij is tevens medeoprichter van het onderzoeksplatform Notes on Metamodernism, dat veranderingen in esthetiek en cultuur in kaart brengt en analyseert als symptomen van de post-postmoderne conditie. Van den Akker schreef eerder over hedendaagse esthetiek en cultuur voor the Journal of Aesthetics and Culture, Frieze, ArtPulse, De Groene Amsterdammer en NRC Handelsblad.

Kunstenaar Ilke Gers (NZ) onderzoekt in workshops en performances de manier waarop beweging en gedrag wordt gecontroleerd door sociale condities en lokale regels. Haar werk werd eerder gepresenteerd in Kunstverein, Amsterdam, 019 (Gent), De Appel (Amsterdam), Split/Fountain (Auckland). Ilke Gers was resident aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht (2014-2015).

lees meer

Amy Suo Wu’s(CN/AUS/NL) werk bevindt zich tussen kunst, design en media-onderzoek. Ze verkent de wijze waarop technologie, taal en media mensen vormt en vice versa. Ze doceert Hacking/Creative Disruption aan de Willem de Kooning Academie en is mede-oprichter van Eyesberg, een ontwerpstudio die zich kenmerkt door een conceptuele en experimentele manieren van werken. Haar werk was eerder te zien op de Biënnale van Venetië in 2013, Sign (Groningen), Showroom MAMA (Rotterdam), Gogbot (Enschede) en ISEA2011 (Istanbul).

Anna Zett (DE) gebruikt in haar werk video, radio, drama en dans. Ze is geïnteresseerd in wetenschap en technologie in relatie tot het menselijk lichaam. Werk van haar was te zien in Serpentine Cinema (Londen), National Gallery (Praag), Sorbus Gallery (Helsinki), Human Resources (Los Angeles). Daarnaast schreef ze een hoorspel voor de publieke radio in Duitsland en maakt ze momenteel visuals bij de performance Copy&Dance in Hebbel am Ufer in Berlijn.

Miloš Trakilović (BIH/NL) onderzoekt in zijn performance-, tekst-, en lens gebaseerde werk het menselijk lichaam in relatie tot steeds verdergaande processen van digitalisering, zowel op het scherm, off-screen, als daar tussenin. Werk van hem was eerder te zien in Kunstpodium T (Tilburg) en Showroom MAMA (Rotterdam).

Tomoko Sauvage (JP) is een Japanse muzikante en geluidskunstenaar wonend in Parijs. In haar muziek werkt ze met de klanken van verschillende vormen van water – druppels, golven en bubbels. Haar werk draait om een delicate balans tussen het gecontroleerde en ongecontroleerde door de fragiele tonaliteit die ze creëert met vloeibare materialen die constant in beweging zijn maar ook verdampen. Sauvage heeft performances en workshops gegeven in Europa, Amerika, Canada en Japan.

Entree: 3 euro
Voertaal: Engels

Programma 

19.45      Deuren open

20.00     Performance “Laps” door Ilke Gers

20.15      Welkom en introductie door curatoren Niekolaas Johannes Lekkerkerk en Jesse van Oosten

20.30     Lezing door Robin van den Akker

21.00      Screening “Circuit Training” van Anna Zett

21.15       Performance lezing “Nothing Really Matters” door Miloš Trakilović

21.30      Kunstenaarsgesprek door Amy Suo Wu

22.00     Waterklankenconcert door Tomoko Sauvage bij het werk “Attention Spa”

22.30     Drankjes en muziek