Jasna Veličković performt haar Opera of Things
Het elektroakoestische instrument Velicon bestaat uit een metalen bord met magnetische figuren. Door een spoel over de magneten te bewegen maakt de performer hun magnetische velden hoorbaar en laat zo hun ‘stemmen’klinken. Op een verwante manier maakt Veličković de ‘stemmen’ van power adapters of afstandsbedieningen hoorbaar.
De titel van dit werk verwijst naar het ‘internet der dingen’ waarin ook alledaagse voorwerpen zoals een lamp of thermostaat met het internet verbonden zijn.

De Singing Machine van Martin Riches
Kunstenaar Martin Riches en componist Tom Johnson presenteren in de tentoonstelling Post-Opera een gezamenlijke installatie. Riches brengt de aria The Audition ten gehore, die Johnson voor deze kunstmatige stem schreef. Riches’fascinatie voor mechanisme stemsynthese resulteerde in instrumenten zoals zijn Talking Machine en MotorMouth. Zijn Singing Machine heeft een bereik van een octaaf en kan klinkers zingen (a, e, i, o, u). Met een luchtstroom, een vibrerend strottenhoofd en een bewegende tong en lippen wordt een lied geproduceerd zonder dat er een menselijk lichaam aan te pas komt.