Voor kunstenaars en architecten is de rivier een grote bron van inspiratie. In 1977 ontwierp Claes Oldenburg een schroefboogbrug voor over de Maas; in 1981 wilde architect Rem Koolhaas een deel van de oude Willemsbrug overeind zetten als uitkijktoren aan de Maas. Kunstenaarscollectief Utopia ontwierp in 1980 een varende tribune voor 1100 personen, inclusief podium en bar om vanaf het water zicht te bieden op de snel veranderende skyline van Rotterdam. Waar komt deze aantrekkingskracht van de Maas vandaan?

Moderator Christine de Baan leidt een avond waarin Elian Somers vertelt over haar onderzoek naar het vergeten stukje stad op het Brienenoordeiland en John Körmeling vertelt over zijn projecten en zijn brugontwerp voor de plek waar nu de Erasmusbrug is. Iris de Kievith spreekt over haar project Urban Hotspring. Hans Werlemann vertelt over het project Utopia, Dirk van Peijpe schuift in het debat aan als referent en Milou Brockhus zorgt voor een theatrale interventie. Riek Bakker spreekt over de ontwikkeling van de Kop van Zuid. Welke vraagstukken zij tegen kwam, voor welke oplossingen zijn gekomen en op welke manier zij Rotterdam Noord met Rotterdam Zuid verbond. Waarom lukt het een grote stad als Rotterdam niet om de rivier te gebruiken als centrale plek, zoals dit gebeurt in Hamburg en Kopenhagen? Hoe kunnen het stadse leven en het water elkaar ontmoeten? Nu Rotterdam plannen heeft om twee nieuwe bruggen te bouwen staat deze vraag weer volop in de belangstelling.

Over de sprekers:
Architect Iris de Kievith studeerde Bouwkunde aan de TU Delft en werkt veel aan herbestemmingsprojecten. Het voortbouwen op bestaande dingen is voor haar een uitdaging: “Ik geloof in de kracht van de potentie van een plek, en in de meerwaarde die ontstaat door respectvol en zorgvuldig met mens en natuur, materiaal en ruimte om te gaan”.  In 2013 werd haar project Urban Hotspring genomineerd voor het stadsinitiatief. Dit project was een duurzaam drijvend zwembad en hotspring, verwarmd met industriële restwarmte.

Prof. H.E. (Riek) Bakker is stedenbouwkundige. Haar bekendste projecten zijn de Kop van Zuid in Rotterdam en Leidsche Rijn in Utrecht. Van 1986 tot 1991 was zij directeur Stadsontwikkeling van de gemeente Rotterdam. Aansluitend was zij van 1991 tot 1993 directeur van de Rotterdamse dienst Stedenbouw en Volkshuisvesting. In 1994 was Riek Bakker medeoprichter van BVR, een adviesbureau voor stedelijke ontwikkeling, landschap en infrastructuur, waar zij directeur was tot 2007. In de periode 1997 – 2001 was zij hoogleraar stedenbouwkunde aan de Technische Universiteit Eindhoven. In juni 2010 werd Riek Bakker door het Ministerie van Economische Zaken benoemd tot Aanbestedingsambassadeur. Vanuit deze rol bracht zij actief bij bestuurders van overheden het belang van goed aanbesteden onder de aandacht.

Onderzoeker, curator en kunst- en architectuurkenner Christine de Baan werkt voornamelijk op het snijvlak van architectuur en design. Ze was onder andere programmadirecteur voor Department of Design (DoD) in Kaapstad (2014), programmadirecteur van het internationale designprogramma Dutch Design Fashion Architecture, hoofd programmering van de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam en organisator van de Dutch Design Prijs.

lees meer

Hans Werlemann is fotograaf en sinds 1976 lid van de Coöperatieve Vereniging Utopia. Eind jaren zeventig vestigen de leden van Utopia, een groep net afgestudeerde architecten en ontwerpers in Kralingen-Crooswijk. Op deze plek hebben ze ateliers, tonen ze hun werk en worden grote feesten georganiseerd. Op uitnodiging van het havenbedrijf ontwikkelt deze groep een ambitieus voorstel genaamd Ponton 010: een gigantische drijvende tribune met een capaciteit van 1100 man. In de zomer van 1980 vaart de tribune meerdere malen van de haven naar de stad. Met de skyline van de haven als voornaamste schouwspel, wordt tijdens de vaart ook op het ponton opgetreden door uitzonderlijke new-wavebands.

Dirk van Peijpe is stedenbouwkundige en directeur van DE URBANISTEN. Dirk studeerde in 1997 af aan de Rotterdamse Academie van Bouwkunst. Tijdens en na zijn studie werkte Dirk als stedenbouwkundige bij de Dienst Stadsontwikkeling in Rotterdam aan plannen voor bijvoorbeeld het Laurenskwartier en het Waterfront. In 2009 richt hij met Florian Boer in DE URBANISTEN op. Met zijn bureau heeft hij in de afgelopen jaren een bijzondere expertise heeft opgebouwd in klimaatadaptieve stedenbouw en landschapsarchitectuur. Het bureau is toonaangevend in het integreren van wateropgaves in het stedelijk ontwerp, met het Waterplein in Rotterdam als gerealiseerde bewijs.

Milou Brockhus studeerde toneel aan de HKU, is artistiek leider van het theatercollectief Macabre en geeft les op Hofplein Rotterdam binnen de vakgroep verdieping Theater & Maatschappij.  Ook is ze werkzaam als tekstschrijfster voor theater, dramaturg, artistiek coach en adviseur.

De avond wordt georganiseerd in samenwerking met AIR (Architectuur Instituut Rotterdam) en Rotterdam Viert de Stad!

Voertaal: Engels