credits +-

Beeld: Viviane Sassen

Feministisch Handwerken
De Feministische Handwerk Partij laat studeren en repareren volledig door elkaar heen lopen om daarmee samen tot een belichaamde manier van spreken te komen. Het studeren houdt tijdens Repairing Goddesses in dat we samen naar lezingen luisteren over de (gemarginaliseerde) geschiedenis van handwerken en vrouwen*. Zo speelde het spinnen van draad een belangrijke rol in de voor-christelijke en heidense religies. Het doorgeven van deze traditie en het leren over de relatie tussen de transformatieve kracht van spinnen en krachtige oude godinnen en heksen, krijgt bijzondere aandacht in het programma.

Een speciale lezing met Amerikaans feministische historicus en schrijver Max Dashu is hier onderdeel van, zij is sinds de jaren 70 expert in de oorsprong van het patriarchaat en subversieve vrouwelijke iconografie.

Het repareren van een kapot kledingstuk dat je zelf meeneemt, geldt als een symbolische daad – het repareren of aanvullen van de gaten in de geschiedenis – maar ook als een daad van verzet  – door te oefenen in vertragen verzetten we ons tegen de kapitalistische principes van werkdiscipline en uitbuiting (van (textiele) grondstoffen en mensen, zoals vrouwen en andere gemarginaliseerde groepen.

Wilde haren in beweging
Naast vertragen en handwerken bieden we verschillende bewegingsrituelen aan. De Amsterdamse choreografe en energie-coach Revé Terborg nodigt je uit voor een energizing ritueel, en Elia Vitadamo van het Rotterdams dansgezelschap Amenti, neemt je mee in de bewegingen van de moderne hekserij.

Het programma is verspreid over zaterdag 12 november van 19.00 tot 22.00 uur en zondag 13 november van 10.00 tot 13.00 uur. Zaterdagavond gaan we zelf meegebrachte kapotte kledingstukken repareren en vindt het ritueel van Revé plaats, 13 november gaan we leren spinnen met de hand en een spintol en brengt Elia ons in beweging. De twee dagen sluiten op elkaar aan maar kunnen eventueel ook los bezocht worden.

lees meer

* Dit is event gericht op zich als vrouw-identificerende mensen, op non-binaire personen, mensen in transitie, èn zich als man-identificerende mensen. We nodigen van harte iedereen uit om deel te nemen aan het programma en zich met ons in (de geschiedenis van) handwerk, patriarchaat en emancipatie te verdiepen.

Praktische informatie
Data:
Zaterdag 12 november, 19.00-22.00 uur & Zondag 13 november, 10.00-13.00 uur
Reserveren:
Verplicht, mail naar Renske (renske@bvds.nl) om je aan te melden en vermeldt hierbij je voor- en achternaam.
Wij hebben een zeer beperkt aantal plekken beschikbaar, aanmelden garandeert geen plek. Je ontvangt van ons een bevestiging met hierbij of wij je kunnen ontvangen of dat je op de wachtlijst komt.
Kosten: Deelname aan het event kost 5,- euro per evenement. Betalen mag aan de kassa bij TENT.
Locatie: TENT, Witte de Withstraat 50 Rotterdam
Taal: Het grootste deel is zowel in het Engels en Nederlands te volgen.