Arie Lengkeek: Operatie Wooncooperatie
Gemeenschappelijk woningbezit zou een verademing kunnen zijn in de Nederlandse woningmarkt. Steden als München, Zürich en Wenen maken er bewust volop ruimte voor, om de stad betaalbaar en uit de handen van speculanten te houden. Waarom krijgt dit model zo moeilijk voet aan de grond in Nederland? Arie Lengkeek geeft een sneak preview van zijn boek Operatie Wooncoöperatie dat eind dit jaar verschijnt bij uitgeverij Trancity/Valiz.

IEWAN: Het Kan Wel!
Hanneke Beld & Mare Nynke Zijlstra van Bureau Viertel zijn initiatiefnemers van IEWAN in Lent, het eerste stro-leem woongebouw in Nederland. Sociale woningbouw in eigen beheer, volgens eigen plan en voor sociale huurprijzen. Bureau Viertel geeft hands-on adviezen en workshops aan toekomstige coop-bouwers op basis van hun ervaring met IEWAN. Het Kan Wel! is het motto van IEWAN uit Lent, én van de getergde Rotterdamse wijk de Wielewaal, die ook hun plannen voor een coöperatie met sociale huur klaar hebben, maar nog wachten op een uitspraak van de Hoge Raad over de legitimiteit van de verkoop van hun wijk door Woonstad aan projectontwikkelaar BPD/Rabobank.

Rotterdam Cultural Histories #19
Kunstenaars/redacteuren/free-style onderzoekers Robert Hamelijnck en Nienke Terpsma van Fucking Good Art zijn geïnteresseerd in orale geschiedenis, tegencultuur, zelforganisatie en Do It Together. Ze onderzochten eerder de Zwitserse traditie van CO-OPs als vorm van samen bouwen, wonen en werken. Dit inspireerde hun nu lopende onderzoek in hun eigen stad Rotterdam, waar collectieve en zelf-georganiseerde woonvormen ondanks de veranderde Woningwet van 2015 en het ‘Actieplan coöperatieve woonvormen Rotterdam’ van 2019 geen voet aan de grond krijgen.

In de Shared Space van TENT en Kunstinstituut Melly presenteert Fucking Good Art plannen, visies, de Woningwetten van 1901 en 2015, protesten, en Jaap Bakema’s fantastische manifest uit 1971 met 64 punten voor “veel soorten ruimte- kwaliteit” en “woonplezierverenigingen”. Achter het statement op het bouwbord is tussen maart en september een omvangrijk archief verschenen van het discours dat zich in de landelijke kranten ontwikkelde rond de wooncrisis in Nederland.

Radio & Podcasts
Meer weten over het langer lopende project van Fucking Good Art? Dit afsluitend weekend lanceren we op TENT Online ook de eerste podcast(s) van de FGA radio-reportages rond de wooncrisis en het verzet daartegen, die sinds februari op RADIO WORM Open City Live zijn uitgezonden.
Je kunt hier ook de Kunstavond Radio editie terugluisteren.

lees meer

Met speciale dank aan TENT, WORM, Joke van der Zwaard (Leeszaal West), Recht op de Stad en Jaap van Triest.

Locatie: TENT
Taal: Nederlands
Dit evenement is volgeboekt, er zijn geen plaatsen meer beschikbaar.