Steven ten Thije zal in gesprek gaan met Eva Olthof over de totstandkoming van het boek, waar hij als inhoudelijk adviseur ook bij betrokken was. Het boek, dat centraal staat in haar projectpresentatie in TENT –In der Freihand– heeft als thema de politiek van het vergeten, onthouden en citeren. Tijdens een werkperiode bij Künstlerhaus Bethanien in Berlijn onderzocht Eva Olthof de geschiedenis van de Amerika-Gedenkbibliothek (AGB). Opgericht in 1954, was het de eerste openbare wetenschappelijke bibliotheek in Duitsland gebouwd naar het idee van een Angelsaksische Public Library – waar verschillende soorten literatuur beschikbaar werd gemaakt voor alle lagen van de bevolking.
Een brief gevonden in het archief van de AGB vormt een belangrijke spil in het boek. Een man uit voormalig Oost-Duitsland had vlak na de opening van de AGB twee boeken geleend die hij in het jaar 2000 pas retourneerde. Hij stuurde een brief mee waarin hij de gebeurtenissen in de periode tussen het lenen en terugbrengen beschrijft. De brief, een serie foto’s gemaakt in de bibliotheek en andere teksten vormen een boek dat de huidige conditie van lezen en de bibliotheek als plek bevraagt.

Steven Ten Thije is projectcoördinator van het vijfjarige Europese programma ‘The Uses of Art – on the legacy of 1848 and 1989′ (2013 – 2018). Dit programma wordt georganiseerd door de museumconfederatie l’Internationale bestaande uit het Van Abbemuseum (Eindhoven), M HKA (Antwerpen), MACBA (Barcelona), Moderna Galarija (Ljubljana), Museu Reina Sofía (Madrid) en SALT (Istanbul). Daarnaast werkt hij aan een promotieonderzoek aan de Universiteit van Hildesheim (Duitsland), ondersteund door het Van Abbemuseum.

Het boek is te koop in de TENT Book Shop voor 17 euro.

Return to Rightful Owner

Uitgever: Onomatopee  116
Teksten: Eva Olthof, Doreen Mende
Fotografie: Eva Olthof
Ontwerp: Stefano Faoro
Advies: Steven ten Thije
Druk: Lecturis, Eindhoven
Oplage: 1000