Zeven jaar aan werk bracht ze in dit boek samen. Op de grens tussen tekenen en performatief schrijven, laat Van den Assem zich uitdagen door het grillige, vloeibare denken van Nietzsche om vandaaruit het dagelijks leven vol plichtplegingen, conventies en tegenstrijdigheden te bezien. Met haar hand als seismograaf en de inzet van inkt, potlood, mes en nietpistool, volgt Van den Assem haar gedachten in beweging tot ze uitgespeeld zijn of uit hun voegen barsten. De onstilbare stortvloed aan beelden die dit oplevert, blijft ook in boekvorm vloeibaar door gebruik van doorschijnend papier.  

‘bewustzijn van schijn’ is ook een solotentoonstelling, nu te zien bij TENT. De performatieve kant van Van den Assems praktijk, waarin denken een lijfelijke actie is, krijgt daarin vrij spel. 

Mirjam Westen is conservator hedendaagse kunst bij Museum Arnhem, waar zij internationale thematentoonstellingen maakte als ‘rebelle. Art & feminism 1969-2009’ en ‘Female Power’.

Florette Dijkstra is beeldend kunstenaar en schrijver, en lid van het programmateam van kunstenaarsinitiatief Club Solo in Breda. Ze schreef voor Van den Assems bewustzijn van schijn een bijdrage. 

Via onderstaande button kun je de boekpresentatie terugkijken. Vanaf 36 minuten wordt Marjolijn geïnterviewd door Mirjam Westen.

lees meer