TAA For Best Foreign Film
Älä itke minua, äitini / weep not for me, o mother van de Finse Joel Autio won de Best Foreign Film Award. In een korte opeenvolging van slechts een paar suggestieve scènes, slaagde Joel Autio er in om met minimale gebaren diepgaande emoties te laten zien. De jury juichte de voortreffelijke beeldtaal van de kunstenaar unaniem toe, alsook het gevoel van ritme en de suggestieve manier waarmee hij het verhaal vertelt van zijn moeder. ’Door een bijzonder persoonlijke ervaring te onthullen, lukt het Autio om te gaan met een universele zaak: namelijk het feit dat opgeven en het accepteren van verlies een onvermijdelijk onderdeel is van ons menselijke bestaan’, aldus de jury. Joel Autio studeerde af aan de Unversiteit van Turku in Finland en won een artist-in-residence bij het Wilde Weten in Rotterdam en een werkbudget van 1500 euro.

TAA Publieksprijs 2014
Leevi Haapala, de Finse curator van het Museum of Contemporary Art Kiasma in Helsinki, reikte de publieksprijs uit aan Lyubov Matyunina, de genomineerde van de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Haar film Who can be Happy and Free? werd uitgeroepen tot de favoriet van het publiek.

De uitreiking
Op zaterdagavond 12 juli werden de zeventien genomineerde films in bioscoop Cinerama getoond en maakte de internationale jury de winnaars bekend. De jury stond dit jaar onder leiding van Juha van ’t Zelfde, artistiek leider van Lighthouse, platform voor digitale cultuur in Brighton. De Finse kunstenaar Tellervo Kalleinen, Sam Steverlynck, kunstcriticus en kunsthistoricus en curator Nina Folkersma namen naast Juha van ’t Zelfde deel in de jury.