Erasmus Universiteit promovenda Esther Keymolen geeft een lezing over de complexe balans tussen het online delen van persoonlijke informatie en de handel die ontstaan is in deze gegevens. Ontwerper David Benqué introduceert zijn fictieve activistische groep ‘The New Weathermen’ die synthetische biologie gebruikt om zich sterk te maken tegen klimaatverandering. Nrc.next columniste Floor Rusman deelt haar observaties over waarom mensen het eigenlijk prettig vinden om bespioneerd te worden en hacker Pieter Rogaar deelt zijn visie op het nut van ethisch hacken en waarom het belangrijk is dat ook in het virtuele domein toezicht wordt gehouden op het naleven van de regels.

Over de sprekers:
Esther Keymolen doet promotieonderzoek naar de impact van nieuwe technologie op vertrouwen bij online interactie tussen personen aan de Faculteit Wijsbegeerte van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Voordat Keymolen aan haar doctoraal begon werkte ze voor het Scientific Council for Government Policy (WWR) en schreef ze mee aan het boek ’iGovernment’ (2011).

David Benqué is ontwerper en richt zich in zijn praktijk op verhalen en scenario’s op het snijvlak van wetenschap en de samenleving. Benqué behaalde zijn bachelor Grafisch Onwerp aan de KABK in Den Haag, en zijn Master Design Interactions aan The Royal College of Art in Londen. Zijn werk was te zien in o.a. Ars Electronica in Oostenrijk, NEMO Amsterdam en Hack the City in Dublin.

Pieter Rogaar studeerde aan het Kerckhoff’s Institute in Nijmegen en werkt nu bij het ministerie van Veiligheid en Justitie waar hij de gaten in de IT beveiliging van banken en bedrijven opspeurt. Hij heeft een professionele interesse in cybercrime, cryptografie en ethisch hacken. Hij is actief lid van de politieke partij D66, en aangesloten bij hun jongerenbeweging de Jonge Democraten waar hij zich vooral bezighoudt met hun digitale beleid.

Floor Rusman is redacteur en columniste bij nrc.next en werkt als freelancer voor o.a. Vrij Nederland. Rusman voltooide cum laude de onderzoeksmaster Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, en schreef verschillende stukken over de Amerikaanse schrijfster en controversieel denker Ayn Rand.

Aanvang: 20.00 uur
Entree: € 3,-
Voertaal: Engels