Uitgangspunt voor t.z.t. was de eigen leefwereld van de jongeren en de onderwerpen waar zij nieuwsgierig naar zijn. In reactie op de vragen van de leerlingen bracht het onderzoeksteam materiaal in dat de positie en blik van de leerlingen op hun beurt bevraagt: deze wisselwerking werkt als een springplank, een spiegel, anker of raamwerk.

Aan het einde van elke donderdagmiddagsessie werden nieuwe onderzoeksvragen geformuleerd. Leerlingen beantwoordden vragen zoals: Wat heb je voor jezelf ontdekt? Waar wil je mee verder? Wat heb je daarvoor nodig? Door hun werk te evalueren en te documenteren leerden de leerlingen waardevolle momenten en strategieën herkennen. Ook werd er samen met de leerlingen gezocht naar een inhoudelijke toetsing voor het werk: Wanneer is iets goed of af? Waarom?

Elke sessie startte met een gezamenlijke werklunch die de middag een bepaalde stemming gaf. Zo kon een lunch gewijd worden aan het nieuws van de dag met als doel de vragen die nieuwsberichten in ons oproepen, een context te geven.

Voor Sophie Krier was de educatieruimte van TENT een ruimte waarin het onderwerp van studie en de gedeelde nieuwsgierigheid voorop stonden. Het tijdelijk atelier van t.z.t. fungeerde hierbij als uitvalsbasis en archief voor de initiatieven van de leerlingen.

Bij dit project is een publicatie verschenen die in woord en beeld verslag doet van het project. De publicatie is op te vragen bij Judith Vorwerk, judith@tentrotterdam.nl.

lees meer

t.z.t. was een samenwerking van TENT, CBK Rotterdam en Thorbecke Creative Highschool
Mede mogelijk gemaakt door: SNS REAAL Fonds
Artistieke leiding: Sophie Krier
Grafisch ontwerp: Auke Triesschijn
Begeleiding: Connie Gerritsen, Vera Merx, Sarie Nijboer, Ellis Sweep, Judith Vorwerk

Deelnemers: Cheyenne Bijloo, Esmee Dragt, Khalid El Haji, Amira El Kadi, Yasminna Eskisagir, Iris van Geijn, Maxime Hoekstra, Richard van ’t Hof, Wassim Ourak, Crijstel Pang, Teunie van der Velde, Sarah Zarhoni, Sinan Akaraci, Faye van Buren, Kim van Dalen, Otto van Duijn, Davinci Lisapaly, Maxine Lopes, Demi Man, Ouissam Massali, Karlijn Stevens, Javelin Westdijk en Jovainy Wongsoredjo.