Het programma van Monsters Inside Me, dat in het kader van het Cultuurtraject plaatsvond, begon met een interactieve rondleiding door Dark Matters. De kunstenaars van deze groepstentoonstelling verkenden het onmeetbare, het onverklaarbare: de nevelige uithoeken van het universum. Een wereld die noch utopie noch dystopie lijkt te zijn, een plek waarvan de aard zich niet direct prijsgeeft. Wat vertelt deze wereld ons? Wat zegt dit over onze eigen tijd? Universele thema’s als groei en destructie, goed en kwaad, orde en chaos werden in de tentoonstelling verbeeld in de monumentale tekeningen, sculpturen en installaties.

In de workshop werd samengewerkt met Jeroen Kuster, die van jongs af aan een fascinatie heeft voor het dierenrijk. Hoe zijn beesten anatomisch opgebouwd, en hoe is het dierenrijk geordend? De kennis die hij aan de hand van deze vragen heeft opgedaan, gebruikt hij in zijn beeldende werk. Met alledaagse (gebruiks)voorwerpen als plastic bestek, kinderklei, nepplanten en prikkertjes creëert hij een fantasievol nieuw universum vol dubieuze wezens. Deze organismen en gemuteerde dieren laten de kijkers nadenken over de natuur en de manipulatie daarvan in het huidige tijdperk.

Met de leerlingen dook hij in de wereld van organismen die onzichtbaar zijn voor het menselijk oog. In een kort hoorcollege vertelde Kuster de leerlingen in vogelvlucht over minimonsters met desastreuze effecten die in het menselijk lichaam kunnen leven. Hij belichte niet alleen de duistere kant van deze monsters, maar juist ook hun schoonheid.

Monsters Inside Me, hoe zouden die eruit zien? Leerlingen lieten hun fantasie de vrije loop en creëerden bacteriën, virussen en andere micro-organismen met de materialen die Kuster zelf ook gebruikt in zijn werk. De gemaakte ziektes werden veilig opgesloten in reageerbuizen, die uiteindelijk tezamen een rariteitenkabinet vormden. Daarbij rees de vraag: Gaan deze creaties de wereld verbeteren, of maken ze ze juist kapot? In hoeverre hebben wij zelf in de hand wat er met de gezondheid van de mensheid gebeurt? En kan iets moois ook verwoestend zijn?