Rondetafelgesprek (maaktafel) op zondag 23 juni 2019 vanaf 15:00 uur.

Deelnemers: leden van het artistieke team rond deze installatie, namelijk: Pauline Briguet (danseres), Noud Heerkens (filmmaker en onderzoeker), Richard van Oosterhout (cinematograaf) en Loïc Perela (choreograaf).
Moderator: Jeroen Deckers (Designplatform Rotterdam).

Locatie: Tent Rotterdam, tentoonstellingsruimte Gym.
Tijdslot: inloop vanaf 15:00 uur; gesprek vanaf 15:30 uur, maximaal anderhalf uur.

 

Samenvatting van de discussieopzet:
In deze finissage van de tentoonstelling gaan de bovengenoemde artistieke teamgenoten met elkaar in gesprek over de betekenis van hun filminstallatie die een maand lang ondergebracht is geweest in TENT Rotterdam. Dit gesprek geldt daarvan als een afsluitingsritueel. Ook het publiek wordt actief betrokken bij dit gesprek.

read more

 

Waar gaat de installatie over?
De installatie ‘An Invitation to DANCE’ is een onderzoeksopzet, bedacht door Noud Heerkens, naar een zeer specifieke filmische beleving van dans. De toeschouwer wordt geacht niet langer ‘consument’ te zijn die achteroverleunend oordelen velt over het kunstproduct, maar is met nadruk verantwoordelijk gemaakt voor haar of zijn ervaring. Door middel van kwalitatief onderzoek (interviews) willen Heerkens en zijn team te weten komen of het lukt, de bezoeker die verantwoordelijkheid daadwerkelijk te zien nemen.

De actieve rol van de toeschouwer begint al direct bij binnenkomst als de installatie ‘on hold’ staat. Onscherpe filmbeelden van bewegende dansers worden dan namelijk direct vervangen door goed zichtbare. Voor het overige speelt die actievere rol zich af in het lichaam van de toeschouwer: gaat deze observeren, actief meebewegen, mee-neuriën, andere bezoekers tot bewegen verleiden?

 

Wat is nu de centrale vraag in het gesprek?
Dit betreft de waarde van het idee om kunstreceptie een iets andere dimensie te geven:

‘Waarom is het zinvol om de bezoeker van kunstproductie de gebruikelijk passieve rol te zien inwisselen voor een meer actieve ervaring?’.

 

Voorafgaande daaraan krijgen de vier deelnemers gelegenheid te vertellen over hun persoonlijke ervaringen bij de ontwikkeling en uitvoering van de installatie. Hoe zag de samenwerking er in de praktijk uit? Wat waren de eigen uitdagingen en ambities voor de makers? In een vloeiende beweging komen zij vervolgens samen te spreken over de waarde zij toekennen aan deze ‘iets andere’ filmische beleving van dans. Hoe plaatsen zij die waarde in het brede domein van dans, film en technologie?

 

Voertaal: Engels en Nederlands.