Programmamaker Damoon Foroutanian nodigde drie jonge makers uit om in te zoemen op de clubscene en de parallelle stad van de nacht. Met wervelende beelden laten Steve Sondag en Crystal Doorjé van BRF zien hoe velen die zich niet door de gevestigde orde vertegenwoordigd voelen hun thuis vinden op de dansvloer en de community daaromheen. Tegelijkertijd stelt Charles Mensach met een theatrale installatie de mechanismen op scherp waarmee, ook binnen deze community, voor sommigen deuren open gaan die voor anderen gesloten blijven.

Vanuit een verwante zoektocht naar zelfontplooiing en maatschappelijke verbinding, creëert dans- en bewegingscollectief Amenti MoveMeant in TENT juist een plek voor verstilling. Zij ensceneerden een rituele ruimte, waarin je wordt uitgenodigd alle zintuigen een voor een te openen en vaste gedragspatronen los te laten, om je zo op een ander niveau tot jezelf en anderen te kunnen verhouden. Aanvullend hierop worden een reeks workshops aangeboden op de zondagochtend in TENT. Meer informatie hierover volgt snel.

Publicatie & Book launch event
Aanvullend op de tentoonstelling is de publicatie ontwikkeld waarin makers uit Rotterdam en London in tekst en beeld antwoord geven op de vraag ‘Where does culture happen?’. Zij schijnen licht op de collectieve plekken en momenten waar de cultuur die zij als ‘eigen’ beschouwen ontstaat, wordt beleefd en wordt gedeeld. Zij beschrijven de huiskamer, de dansvloer, de rituele begrafenis, de avondwinkel, en de straat als plekken waar cultuur nestelt en zich ontwikkelt. Anderen reflecteren op de vraag ‘Where does culture happen?’ in relatie tot hun eigen praktijk, en beschrijven hoe cultuur daarin niet statisch is maar verschuift, mengt en opnieuw wordt gevormd. Weer anderen focussen op het creëren van collectieve ruimtes van samenzijn of juist het zich vervreemd voelen van een dominante cultuur. Meer dan een gemeenschappelijk antwoord op de vraag ‘Where does culture happen?’ kan de publicatie opgevat worden als een conversatie tussen makers die ruimte claimen en plaats maken voor het delen en verder brengen van hun eigen culturele praktijken en die van anderen, buiten of zich bewegend tussendoor de culturele infrastructuur van instituten.

De publicatie bestaat uit bijdragen van: Victoria Aquino, Araba Banson, Ivan Barbosa, Dean Bowen, Alida Dors, Afaina de Jong, Hannah Kemp-Welch, Charl Landvreugd, Ishmael Lartey, Cedar Lewisohn, Hamed Maiye, Abondance Matanda, Malique Mohamud, Amenti Movemeant, Hélène Christelle Munganyende, Sheray Rozenstein, Stacii Samidin, Touching Bass

Op zaterdag 23 maart is er een event rondom de publicatie. Een middag met cultuurkritiek, optredens, workshops, film en muziek door o.a. Dean Bowen, Sheray Rozenstein en Hannah Kemp-Welch. Samengesteld door TENT en Tate Modern’s Young People’s Programmes. Hierover binnenkort meer informatie.