Gil & Moti zagen een verband tussen de kans die gokkers wagen op geldelijk geluk, en de gok die migranten wagen als zij hun thuis verlaten in de hoop op een beter leven. Zij doken in de gokscenes van drie verschillende steden – Rio de Janeiro, Helsinki en Rotterdam. Daar raakten zij met migranten in gesprek over hun motieven en hun levens.

Op persoonlijke en ontwapenende wijze maakten Gil & Moti indringende verhalen los. Over gebrek aan perspectief, het gemis van thuis en de soms vijandige nieuwe omgeving. En over de parallelle wereld van het gokspel als een mogelijkheid om daaraan te ontsnappen. Zij verwerkten die verhalen in theatrale installaties, waarin ze speelden met de sfeer en setting van de gokscenes in de drie steden. De schurende werkelijkheid werd door hen met burleske imitatie op de spits dreven, of juist met liefdevolle aandacht verzacht.

Rio de Janeiro
Aan Wild Bet ging drie jaar veldonderzoek op locatie vooraf. In Rio de Janeiro volgden Gil & Moti het spoor van het illegale gokspel ‘Jogo de Bicho’ (dierenspel), dat overal op straat wordt gespeeld. Hier maakten ze een film met Gustav, die zich opwerpt als hun gokinstructeur en gids. Hij onthult hen de ontstaansgeschiedenis van het spel, toont hen de harde dagelijkse realiteit in de favelas, en vertelt over zijn dromen en zorgen.

Helsinki
In Helsinki zagen Gil & Moti hoe door de overheid gerunde gokautomaten in elke supermarkt te vinden zijn. De meest geliefde spelletjes spiegelen een folkloristisch fantasieland voor. De vrolijke boeren en goudgravers uit de gokspelletjes vormen een contrast met de verhalen van de migranten die Gil & Moti hier ontmoeten.

lees meer

Rotterdam
In Rotterdam troffen Gil & Moti commerciële gokhallen aan met een verleidelijke esthetiek van goud en glitter, maar ook informele kaarttafels achterin bruine cafés. Ze gingen een intieme samenwerking aan met Shari, die 24 jaar geleden naar Nederland kwam. Uit vele ontmoetingen creëerden ze een gelaagd beeld van een leven aan de rand van de Nederlandse samenleving. De soms verstikkende ervaring van uitsluiting en eenzaamheid wordt door kleine momenten van geluk in de gokhal onderbroken.

Met dank aan het Mondriaan Fonds; Capacete, Rio de Janeiro; het Helsinki International Artist Programme (HIAP); en de O&O regeling van CBK Rotterdam. Met dank aan alle participanten.

Events bij deze tentoonstelling