credits +-

1 & 8. NATALIA SORZANO CONTESTING MADNESS, 2018-2021. 2. ANIMISTIC BELIEFS AND JEISSON DRENTH, CACHE/SPIRIT, 2020-2021. 3 & 9. ANNA HOETJES, DUST OF VENUS, 2021. 4. SHERTISE SOLANO, AS FAR AS EYE CAN SEE, 2020. 5. NARGES MOHAMMADI, ATTEMPTS FOR REFUGE, 2021. 6 & 7. MEHRANEH ATASHI, SEEDING MY FEET IN THE CHANT OF BELLS, 2020-2021. 10. Installatie TJA LING HU. Fotografie van de installaties in TENT door Aad Hoogendoorn.

Met Animistic Beliefs (Marvin Lalihatu en Linh Luu) & Jeisson Drenth, Mehraneh Atashi, Anna Hoetjes, Tja Ling Hu, Narges Mohammadi, Shertise Solano en Natalia Sorzano. Samengesteld door Katayoun Arian.

In de tentoonstelling brengen de kunstenaars betoverende wereldbeelden tot leven door middel van intieme, poëtische en speculatieve verhalen. Hun werken zijn geworteld in een doorlopend onderzoek naar magie dat elke beperkte definitie van die term overstijgt en zich manifesteert in materiële sporen, uiteenlopende vocabulaires en beeldtalen, en in geluid en muziek. Met kritische verbeelding, energieoverdracht en rituele handelingen navigeren de kunstenaars door verleden, heden en toekomst. De werken hebben verschillende achtergronden: van betoverende vertellingen tot autobiografische elementen, lokale perspectieven en verbeeldingen uit de diaspora. Wat hen bindt, is een toekomst waarin een binair wereldbeeld geen rol meer speelt. Sommige werken gaan in op dominante verhalen van de wetenschap en de geschiedenis die onze leefwereld hebben beïnvloed. Ze verkennen manieren waarop narratieven en praktijken van eeuwenlange uitbuiting kunnen worden herschikt en herzien. Andere werken berusten in het idee dat verlies, lijden en ontbering niet opeens tot een einde zullen komen, maar suggereren dat we deze met behulp van alchemie kunnen omsmeden zodat er ruimte kan ontstaan voor andere, nieuwe vormen van groei. Samen nodigen de kunstenaars ons uit tot het beleven van verschillende zintuiglijke ervaringen die ons laten zien hoe andere, minder individualistische vormen van rouw en genezing kunnen ogen, voelen en klinken.

CACHE/SPIRIT, een project van het elektronische muziekduo Animistic Beliefs (Marvin Lalihatu en Linh Luu) en multimedia kunstenaar Jeisson Drenth, gaat in op kwesties rondom bi-culturaliteit, overgeërfde familietrauma’s en subjectiviteit in het digitale tijdperk. De gesprekken tussen de kunstenaars die voorafgingen aan het werk, zijn ingebed in de lokale Rotterdamse context. De installatie is een zintuiglijke en ruimtelijke beleving van beeld en van luistervormen die tegelijkertijd fascineren, uitdagen en uitnodigen tot reflectie. De installatie van Animistic Beliefs en Jeisson Drenth is te zien van 10 september t/m 17 oktober.

Ook Natalia Sorzano’s werk Contesting Madness is ingebed in de lokale Rotterdamse context. Het uitgangspunt van de installatie is een uitwisseling tussen mensen met verschillende culturele achtergronden en spirituele praktijken. Sorzano’s werk verkent ‘wetenschappelijke koloniale’ percepties over geestelijk welzijn en ziektes, om zo licht te kunnen schijnen op rouwprocessen en geneeswijzen die zich lang bevonden in de schaduw van geïnstitutionaliseerde westerse opvattingen over mentale gezondheid.

In Mehraneh Atashi’s Seeding My Feet in the Chant of Bells roepen een tuin met zwartoogbonen en de gesuggereerde aanwezigheid van een tuinier een persoonlijke en poëtische vorm van animisme op. De planten zijn dan wel geworteld in lokale bodem, maar hun zaad draagt geschiedenissen en herinneringen van migratie. In deze installatie groeien de bonen op de trillingen van het universum en zijn zo verbonden met een cyclisch ecosysteem van dood en nieuw leven.

The Dust of Venus van Anna Hoetjes bestaat uit kleitabletten die dezelfde chemische samenstelling hebben als Venus, vaak beschouwd als ‘zusterplaneet’ van de aarde. De inscripties op de tabletten verwijzen naar oude sterrenkaarten en venusvereringen uit verschillende culturen. Het glazuur op de tegels van Aphrodite Terra refereert onder andere naar de kleurenspectrumtechniek die door de eerste vrouwelijke astronomen werd gebruikt om het licht van sterren te analyseren.

lees meer

Met het werk As Far as Eye Can See bouwt Shertise Solano aan een steeds veranderende wereld vol uitzinnige en mythische figuren die opdoemen en bewegen in een oneindig universum zonder specifieke tijd en plaats, begin of einde.

Attempts for Refuge, de monumentale leemsculpturen van Narges Mohammadi, vertegenwoordigen belangrijke plekken en herinneringen uit de jeugd van de kunstenaar. Op het leem dat zorgvuldig is aangebracht op de twee grote houten bouwsels – een gang en een toren van matrassen – zijn sporen terug te zien van de meditatieve energieoverdracht tussen de kunstenaar en het materiaal.

Tot slot brengt Tja Ling Hu met haar tekeningen een magisch universum tot leven waarin mensen zijn verenigd met de mystieke waarheden van de natuurlijke wereld.

Bij de tentoonstelling hoort een online en live programma van kleinschalige bijeenkomsten, luistersessies en podcasts die uitnodigen tot participatie en discussie, en verder denken op het spoor dat door de kunstwerken in de tentoonstelling wordt uitgezet. Deelnemers zijn onder meer Mourning School en Raoni Muzho Saleh. Houd onze website en social media in de gaten voor meer informatie.

 

Events bij deze tentoonstelling

kunstenaars

Met Animistic Beliefs (Marvin Lalihatu en Linh Luu) & Jeisson Drenth, Mehraneh Atashi, Anna Hoetjes, Tja Ling Hu, Narges Mohammadi, Shertise Solano en Natalia Sorzano. Samengesteld door Katayoun Arian.