credits +-

1-9: Aad Hoogendoorn 10: Annaleen Louwes

Boogaerdt/VanderSchoot

Een oude wereld is aan het sterven en een nieuwe worstelt om geboren te worden. Om te kunnen herrijzen uit de in elkaar stortende structuren om ons heen, moeten we eerst een nieuwe richting vinden en kiezen hoe deze nieuwe wereld eruit moet zien. Om die tot bestaan te dromen, hebben we een ander verhaal nodig, een ander beeld van onze helden en goden, een andere inspiratiebron.

Diep verborgen in het lichaam van de aarde en in onze eigen psyche wachten andere verhalen, ouder dan het patriarchale wereldbeeld dat tot onze huidige impasse heeft geleid. Het zijn de verhalen van de Grote Godin, in al haar verschijningsvormen, die voor Boogaerdt/VanderSchoot een grote inspiratiebron zijn. Hun tentoonstelling ontvouwt zich als een heiligdom, waarin je wordt meegenomen op een imaginaire reis naar een alternatieve werkelijkheid—tegelijk spirituele oorsprong en mogelijke toekomst. Alsof we uit alle kaders vallen in een diepere plek, die de geest niet heeft vergeten.

Het hart van de tentoonstelling is een slaaptempel, waar slapers in lucide dromen informatie van de godin ontvangen over andere realiteiten. Daaromheen geschakeerd vind je ruimtes waarin je—geleid door virtuele stemmen, in de geborgenheid van een tentje, je lavend aan een digitaal kampvuur, of met je handen in de klei—wordt uitgenodigd om zelf te vertragen en te dromen.

In deze setting kun je ook deelnemen aan drie slaapceremonies.

 

lees meer

Over Boogaerdt/VanderSchoot
Vanuit hun wortels in de anarchistische traditie van de Nederlandse Mime, ontwikkelde kunstenaarsduo Suzan Boogaerdt en Bianca van der Schoot een cross-disciplinaire praktijk—een synergie tussen de podiumkunsten en de beeldende kunst. In de schemerzone tussen de black box en de white cube rekken ze de regels en conventies van beide settings op om te bouwen aan een grey space.

In die schemerzone creëert Boogaerdt/VanderSchoot tussenruimtes waar de homo digitalis hun lichamelijke gewaarwording kan trainen en handvatten krijgt om zich met nieuwe werelden te verbinden. Door een genderbewuste lens onderzoeken ze hoe virtuele realiteiten en droomwerelden interfacen met de menselijke gebruiker.

Boogaerdt/VanderSchoot stelt de vraag wie of wat het apparaat van het menselijke lichaam bestuurt, hoe dat de aard van het bewustzijn beïnvloedt, en bijgevolg de totstandkoming van verschillende realiteiten. Het duo exploreert lichamelijkheid in al zijn verschijningsvormen, en speelt met het vervreemdingseffect van gemaskerde figuren, cybors, poppen, avatars en semi-gemechaniseerde karakters. Zo oppert Boogaerdt/VanderSchoot de vraag ‘Wat maakt ons menselijk?’ en faciliteren ze een herverbinding met de creatieve kracht van het leven zelf.

 

Credits
Traveling without Moving is een coproductie tussen Boogaerdt/VanderSchoot, TENT en Theater Rotterdam. Dit project wordt mogelijk gemaakt dankzij genereuze steun van het Mondriaan Fonds en het Fonds voor de Creatieve Industrie.
In co-creatie met Alexandra van den Akker, Rodrik Biersteker, Florentijn Boddendijk, Anne van Buuren, Renske Ebbers, Mikko Gaestel, Lotte Goos, Lene Grooten, Inez Ishizaki, Remco de Jong, Mala Kline, Theun Mosk, Lena Newton, Martijn Nieuwenburg, Jaap Schledorn, Siemen van der Werf. Met dank aan Marieke van der Ploeg, Onno Poiesz, Klara Alexova, Ibelisse Guardia Ferragutti.

Events bij deze tentoonstelling

kunstenaars

Boogaerdt/VanderSchoot