credits +-

Foto 1-3, 7 & 8: Installatie The Travelling Hand in TENT, foto door Aad Hoogendoorn. Foto 4: Ruine van het St.Augustine's klooster , 1920. Van 'The Monuments in Old Goa' door Judilia Nunes, 1979. Ontvangen van A.S.I. Goa. Foto 5: Archeologische opgraving in het St. Augustine Complex, Old Goa, foto gemaakt door A.S.I., 2006. Foto 6: Close up van de Azulejo tile fresco in Nosa Senhora da Graça, Lissabon. Gayatri Kodikal, 2014.

Kunstenaar:
Gayatri Kodikal

Curator:
Katayoun Arian

Bij de ruïnes van een Portugese kerk in het mangrovebos van Goa vonden archeologen in 2005 de botresten van een afgehakte hand. Het is vermoedelijk de langgezochte hand van de Georgische koningin Ketevan, die in de 17de eeuw in Perzië werd gemarteld en vermoord.  

Het rhizoomachtige mangrovelandschap, waar de resten van de koningin al die tijd onder de oppervlakte lagen te vergaan, vormde voor Kodikal een beklijvend beeld voor in elkaar grijpende geschiedenissen die werden uitgewist. Dit beeld inspireerde haar om een spelvorm te ontwikkelen waarin de hand van de koningin ingang biedt in een labyrint aan verhalen, die je meevoeren door de intriges van 400 jaar geopolitiek en masculien machtsvertoon, tegen de achtergrond van koloniale expansie en de daaruit resulterende religieuze strijd. 

The Travelling Hand ondergraaft dominante historische narratieven en archeologische benaderingen. De game-installatie biedt plek aan verhalen van uiteenlopende getuigen en onderzoekers die lang ondergronds zijn gebleven, en aan historische ontdekkingen die doorgaans in geheimhouding en mysterie zijn gehuld. De non-lineaire spelvorm van The Travelling Hand opent ruimte voor nieuwe associaties en gedachten. Terwijl je als speler langs verschillende posities en perspectieven navigeert, ontstaan er binnen de gelaagde narratieve spelomgeving nieuwe verbanden. 

Over Gayatri Kodikal

Gayatri Kodikal studeerde film en bewegend beeld aan de National Institute of Design, Ahmedabad, en aan het Dutch Art Institute. Zij presenteerde haar werk onder meer in tentoonstellingen in New Delhi, Mumbai en Madrid en op filmfestivals in Newcastle, Riga, Istanbul, Parijs en Oslo. Ze woont en werkt sinds 2018 in Rotterdam. 

lees meer

Kodikal ontwikkelde een artistieke praktijk waarin ze kunst koppelt aan game-making. De installatie The Travelling Hand in TENT is deel van een langlopend onderzoeksproject naar spelwerelden en hybride vertelstructuren. Sinds 2010 kreeg dit onderzoek vorm in verschillende iteraties, zoals een online en offline videospel en een hybride bordspel met een performance. Voor de tentoonstelling in TENT vertaalde de kunstenaar het project in samenwerking met curator Katayoun Arian naar een nieuwe vorm: een ludieke immersieve game-installatie. 

Events bij deze tentoonstelling

kunstenaars

Kunstenaar:
Gayatri Kodikal

Curator:
Katayoun Arian