Alida Dors - BackBone

De parade van Alida Dors verbindt een hiphopidioom met de rol van dans in Afro-Caribische begrafenisstoeten. Daarin worden dierbaren als teken van eerbied en respect met opzwepende dans en muziek naar het graf gebracht, om kwade geesten af te schudden en het leven te vieren. Dors verbindt de vorm van het dansend afscheid nemen met de protestcultuur van hiphop. Ze laat haar dansers uitgelaten afscheid nemen van een onderdrukte positie en ten grave dragen wat hen ervan weerhoudt te zijn wie ze willen zijn. Op sommige plekken in de wereld heeft de rouwstoet er nog een politieke lading bij gekregen: zij die tijdens het leven wellicht onzichtbaar waren vanwege hun sociaaleconomische klasse zorgen er voor dat ze op weg naar hun laatste rustplaats wél gezien worden. Dors draagt haar boodschap uit in een uitbundige hiphopchoreografie met doodskisten en teksten. Zij omarmt de rol van het Caraïbische carnaval als moment voor het herbeleven van Afro-Caribische culturele tradities en als publiek podium waarop sociale verhoudingen en machtsrelaties op zijn kop worden gezet.

Voor dit project werkt Dors met dansers van vier hiphophuizen in Nederland. Hiphop-dj DJ Lovesupreme ontwikkelt speciaal voor de parade een compositie waarin hiphop samensmelt met livemuziek van een traditioneel Surinaams bazuingezelschap Boven de Sterren koraalmuziek. Modestylist Isis Vaandrager kleedt de dansers aan. Kunstenaars Laser 3.14 en Brian Elstak ontwerpen teksten en tekeningen voor de praalwagen.

Alida Dors 
Alida Dors is choreograaf en artistiek leider van haar eigen gezelschap BackBone. Haar werk vertegenwoordigt herkenbare grootstedelijke thema’s, zoals beeldvorming, machts-verhoudingen en identiteit. Dors heeft haar roots in de hiphop van waaruit ze een eigenzinnige danstaal ontwikkelt die uniek is in het Nederlandse dansveld. Ze werkt met verschillende disciplines in wisselende contexten en verbindt verschillende publieksgroepen met elkaar. Hierdoor weet zij bruggen te slaan tussen danstalen en publiek. De afgelopen jaren maakte ze theaterproducties die in heel Nederland te zien waren, zoals Built for it en True Colors.
Daarnaast zoekt zij naar podia in de publieke ruimte waar haar werk toegankelijk is voor iedereen. Dors begon haar carrière als veelgevraagde danser en heeft bij grote sterren op het podium gestaan, waaronder Eternal, P. Diddy en Usher.

lees meer

TENT en Rotterdams Zomercarnaval
Voor de derde keer op een rij neemt TENT deel aan het Zomercarnaval. In 2015 ontwikkelde modeontwerper Marga Weimans in samenwerking met Vogue-choreograaf Amber Vineyard van House of Vineyard een monumentale parade met bijzondere hoofdtooien. In 2016 werkte TENT samen met de Kunsthal, en realiseerden leerlingen van het Curaçaose Instituto Buena Bista en kunstenaars Mette Sterre en Bart Stuart en Klaar van der Lippe voor het carnaval  een spectaculair tableau vivant. De samenwerking met het Zomercarnaval is onderdeel van een meerjarig traject waarmee TENT zich inspant om de kaders van de instelling op te rekken, en de diverse culturele en creatieve praktijken van vandaag in te bedden in de programmering.

Partners: Future in Dance, Solid Ground Amsterdam, Urban House Groningen en Haags Hip Hop Centrum, dancecrew La Familia, BackBone | Alida Dors.

   

Met dank aan: The Art of Impact, DUCOS, Stichting Zomercarnaval, BankGiro Loterij Fonds/Stichting DOEN.