Alida Dors – BackBone

De Rotterdamse choreografe Alida Dors heeft haar roots in hiphop, en ontwikkelde van daaruit een eigenzinnige danstaal. Voor de Straatparade van het Zomercarnaval liet zij zich inspireren door de rol van dans in Afro-Caribische begrafenisstoeten. Daarin worden dierbaren als teken van respect met opzwepende dans en muziek naar het graf gebracht, om kwade geesten af te schudden en het leven te vieren.

Dors verbond het dansend afscheid nemen met de protestcultuur van hiphop. Ze maakte een uitbundige hiphopchoreografie, waarin dansers doodskisten droegen met teksten als ‘Let’s bury our fears!’, ‘Let’s bury distorted realities!’. Zo liet ze de dansers uitgelaten afscheid nemen van vormen van onderdrukking. Ze droegen symbolisch alles ten grave wat hen ervan weerhoudt te zijn wie ze willen zijn.

Dors herkende in Afro-Caribische rouwstoeten ook een politieke lading die verwant is aan het Caribische carnaval. Mensen die tijdens het leven wellicht onzichtbaar waren vanwege hun sociaaleconomische klasse zorgen ervoor dat ze op weg naar hun laatste rustplaats wél gezien worden. Ook het Caribische carnaval is een publiek moment waarop sociale verhoudingen en machtsrelaties op zijn kop kunnen worden gezet.

Samenwerking
Dors werkte met dansers van vier hiphophuizen in Nederland. Hiphop-dj DJ Lovesupreme ontwikkelde een compositie waarin hiphop samensmolt met live koraalmuziek van het Surinaamse bazuingezelschap Boven de Sterren. Modestylist Isis Vaandrager kleedde de dansers. Kunstenaars Laser 3.14 en Brian Elstak ontwierpen de teksten en tekeningen voor de kisten.

lees meer

TENT en het Rotterdams Zomercarnaval
TENT nam tussen 2015-2017 deel aan het Rotterdamse Zomercarnaval, onder de overkoepelende titel ‘On the Other Side of Reality’. Met drie opdrachten aan Rotterdamse makers wilde TENT de eigen grenzen en referentiekaders oprekken, en aansluiting te zoeken bij de Afro-Caribische diasporacultuur die deel is van de stad. Deze editie met Alida Dors werd voorafgegaan door edities met modeontwerper Marga Weimans en met Mette Sterre samen met Klaar van der Lippe & Bart Stuart.

Partners: Future in Dance, Solid Ground Amsterdam, Urban House Groningen en Haags Hip Hop Centrum, dancecrew La Familia, BackBone | Alida Dors.

Met dank aan: The Art of Impact, DUCOS, Stichting Zomercarnaval, BankGiro Loterij Fonds/Stichting DOEN.

kunstenaars

Alida Dors – BackBone