Schlak
Licari presenteert zijn slaksteenverzameling als een eigentijds mineralogisch kabinet. Hij won pigmenten uit de slaksteen, zoals kunstenaars vroeger pigmenten uit kostbare steensoorten haalden. Daarnaast maakte hij foto’s van het postindustriële landschap dat, met vreemde kleuren en heuvels tot wel 50 meter hoog, zowel verontrust als fascineert.
Landschapsbeelden en mineralogische verzamelingen hielpen ooit een beeld vormen van de natuur als goudmijn van producten en grondstoffen, die natuurlijk geëxploiteerd moest worden. Licari’s foto’s en mineralogisch kabinet grijpen terug op die geschiedenis, en verbeelden de wereld die daaruit is voortgekomen. Zijn slaksteenverzameling laat zich lezen als een geologisch archief, dat getuigt van de economische en sociale processen die het hedendaagse landschap hebben gevormd. Maar het roept ook vragen op: Wat voor leefwereld vormt onze door mensen gemaakte natuur voor de toekomst? Wat willen we wel en niet over die leefwereld weten?

Schlak is gemaakt tijdens een residency in een voormalig mijnbouwgebied in Belval, Luxemburg. Maar de staalindustrie, die een cruciale factor was in de groei van de mondiale economie, heeft alom sporen nagelaten. Ook in Nederland worden omstreden staalslakken gebruikt, onder meer bij de aanleg van dijken. We zijn zelfs zo aan landschappen van industrieel afvalmateriaal gewend geraakt, dat we het meestal niet eens opmerken.

Giuseppe Licari
Giuseppe Licari (Italië, 1980) studeerde aan de AKI in Enschede en de Academie voor Beeldende Kunst in Bologna. Hij ontwikkelt projecten rondom industrieel en natuurlijk erfgoed vaak op locatie, onder meer op Sicilië, in Rotterdam en in Idaho en in samenwerking met partners als het Natuurhistorisch Museum Rotterdam, TU Delft of bosbrandbestrijders. Zijn werk was onder meer te zien in Stockholm (2011), St Petersburg (2013), Birmingham (2013) en Boise  (2016) in Amerika. In 2012 was zijn spectaculaire installatie Humus te zien in TENT. Giuseppe Licari woont sinds 2007 in Rotterdam.

Schlak kwam tot stand tijdens het residency programma Public Art Experience – BeHave door Le Fonds Belval, Belval, Luxembourg.