Het huidige landschap van Rotterdamse kunstinstellingen ontstond pas vanaf de jaren ’90. Maar al sinds eind jaren ’70 geven kunstenaars zelf vorm aan het kunstklimaat in de stad. Kunstenaarsinitiatieven zorgen voor werkruimte, presentatiemogelijkheid, lokale samenwerking, internationale uitwisseling en bevlogen modellen van zelforganisatie. Steeds opnieuw bundelen makers hun krachten om condities te creëren waarin kunst en cultuur zich kunnen blijven ontwikkelen. Dat was in Rotterdam elementair – en mogelijk.

Kaus Australis: model voor zelfbouwateliers
Kaus Australis is een sprekend voorbeeld van de manier waarop kunstenaars letterlijk ruimte maken voor kunst. Het collectief ontwikkelde in 1993 een model voor zelfbouw-ateliers. Het werd een plek waar kunstenaars groot kunnen werken, met internationaal bekende gastateliers, exposities en een gastvrije keuken. Een plek die waarde gaf aan een verwaarloosde uithoek van de stad. Deze presentatie laat zien hoe dat mogelijk was en welke inspanning zo’n project met zich meebrengt.

Kunstenaarsinitiatieven en de vastgoedpolitiek
De exploderende vastgoedmarkt brengt deze plek nu in verdrukking. Kaus Australis is gesommeerd haar gebouw op te doeken. RCH#17 is een steunbetuiging aan de actie voor een nieuwe locatie. Maar ook een oproep tot een bredere discussie.

Al decennia wordt gesproken over het belang van ‘incubatieplaatsen’ en een duurzaam cultureel ‘ecosysteem’. Recent noemde de International Advisory Board Cultuur de ruimte voor grassroots initiatieven nog de kracht van Rotterdam. Maar de stad is op een kantelpunt beland. Wat betekent de huidige vastgoedpolitiek voor Rotterdam als vestigingsstad voor makers? Zou het model van Kaus Australis anno 2020 nog mogelijk zijn? Hebben kunstenaars nog invloed op het maken van de stad?

Samenstellers van deze editie zijn kunstenaars Sandro Setola en Chris van Mulligen.

lees meer

Rotterdam Cultural Histories
In Shared Space, onze gedeelde tentoonstellingsruimte op de eerste verdieping, tonen TENT en Witte de With Center for Contemporary Art alternerend presentaties over onderwerpen uit de geschiedenis van kunst en cultuur in Rotterdam. Dit samenwerkingsproject werd in 2014 opgezet om de gemeenschappelijke wortels van beide instituten in Rotterdam te verkennen.

Events bij deze tentoonstelling