De eerste editie van het Rotterdamse Zomercarnaval werd in 1984 gehouden en trok meer dan 15.000 bezoekers. Dertig jaar later was het uitgegroeid tot een van de grootste culturele evenementen in Nederland, met meer dan 750.000 bezoekers. De manifestatie is altijd verbonden gebleven met haar Caribische wortels. De Hartogh’s foto’s van de eeste jaren getuigen van een nieuw, gekleurd Rotterdam.

Robert De Hartogh (Rotterdam, 1942) is een van de weinige fotografen in Nederland die vanaf begin jaren zeventig de ontwikkeling van de economische migratie zichtbaar heeft gemaakt. Zijn persoonlijke foto’s van het leven van migrantengemeenschappen hebben door tal van publicaties en tentoonstellingen bijgedragen aan de beeldvorming over multicultureel Nederland.

Rotterdam Cultural Histories #5 werd samengesteld door Mariette Dölle en Robert de Hartogh, en ontstond naar aanleiding van de tentoonstellingen ‘On The Other Side Of Reality‘ in TENT en ‘NO HUMANS INVOLVED‘ in Witte de With.

Speciale dank aan: Stichting Zomercarnaval, Karel Willems, Stadsarchief Rotterdam.

Rotterdam Cultural Histories
In Shared Space, onze gedeelde tentoonstellingsruimte op de eerste verdieping, tonen TENT en Witte de With Center for Contemporary Art alternerend presentaties over onderwerpen uit de geschiedenis van kunst en cultuur in Rotterdam. Dit samenwerkingsproject werd in 2014 opgezet door Defne Ayas (Witte de With) en Mariette Dölle (TENT) om de gemeenschappelijke wortels van beide instituten in Rotterdam te verkennen.

lees meer