Bretz/Holliger, Matthias Huber, J&B, Babette Kleijn, Quenton Miller, Edit Oderbolz, Andreas von Ow, Marco Schuler, QS Serafijn, Jens Stickel, Karin Suter, Florian Graf, Mimi von Moos

Optic Mountaineering weerspiegelde de ervaring van het leven en werken op een nieuwe plek, bevrijd van gewoonten en verplichtingen. Verblijvend in een nieuwe omgeving nemen de kunstenaars met een verscherpt bewustzijn de stad, natuur en cultuur in zich op. De residenties zijn een periode waarin wordt gereflecteerd op het kunstenaarschap en er nieuwe ideeën en kunstwerken ontstaan.

Een deel van de tentoonstelling verbeeldde de ervaring van een nieuw landschap. Edit Oderbolz toonde een wapperend stuk wit kleed dat de ruimte van TENT doorkruiste als een keten van besneeuwde bergen die de wolkenhorizon doorsnijdt. Babette Kleijn analyseerde een landschap op een grote muurtekening met gebruik van potlood, verf en draden. Matthias Huber presenteerde zijn eerste muurschildering. Andreas von Ow toonde grote doeken bedekt met pigmenten die hij verzamelde in de duinen, en die herinneringen oproepen aan het werk van Hollandse Meesters.

Het werken in een lege studio is een existentiële ervaring. Q.S. Serafijn, in Rotterdam bekend vanwege zijn ambitieuze ideeën voor de openbare ruimte, stapte tijdens zijn residentie in Basel over op het maken van aquarellen. Karin Suter creëerde figuren met gips, koord en hout. Marco Schuler speelde met de bezoeker, de studio en zijn eigen lichaam in bizarre performances voor de camera. Bretz/Holliger openden de deuren tot hun fictieve studio. Jens Stickel schilderde gele oppervlaktes die doen denken aan façades die in supernovalicht uitstralen naar de ruimte. Bert Frings, momenteel met Jacob samenwerkend onder de naam J&B, haalde zijn inspiratie van de straat en creëerde assemblages met vuilniszakken, protestborden en pizzadozen. Quenton Miller toonde honderden pentekeningen die getuigen van een humorvolle en diepgravende blik op wat er allemaal om ons heen gebeurt.

Rotterdam en Basel zijn verbonden aan elkaar door geschiedenis en handel. Dineke van Huizen, kunstenaar en coördinator van de uitwisseling tussen Basel en Rotterdam, toonde verzamelde materialen van Atelier Mondial en Kaus Australis in een omvangrijke assemblage. Mimi von Moos toonde haar recente videowerk van de Rotterdamse haven. Florian Graf plaatste in TENT een vlot dat is gewijd aan Erasmus. Het was de eindbestemming van een lange tocht over de rivier die de twee steden met elkaar verbindt.

Optic Mountaineering werd mede mogelijk gemaakt door Pro Helvetia.

lees meer

 

 

kunstenaars

Bretz/Holliger, Matthias Huber, J&B, Babette Kleijn, Quenton Miller, Edit Oderbolz, Andreas von Ow, Marco Schuler, QS Serafijn, Jens Stickel, Karin Suter, Florian Graf, Mimi von Moos