“Een ‘oooooooh’ ontsnapte mij. Even zag ik mijzelf weerspiegeld in twee dunne, trillende, half doorzichtige spiegels waarin de meest ongelooflijke kleuren door elkaar krioelden.” (Jeanne Prisser in Volkskrant, 4 november 2015)

TENT presenteert de solotentoonstelling van Nicky Assmann  (1980, woont en werkt in Rotterdam). Centraal staat een majestueus bewegende lichtinstallatie die de gehele voorzaal in beslag neemt. Assmann combineert kennis uit de wetenschap, technologie en kunst in ruimtelijke installaties waarin de zintuiglijke ervaring centraal staat. Ze maakt gebruik van licht, mechanica en abstracte geometrie om optische verschijnselen te creëren waarmee ze het mentale en fysieke waarnemingsproces onderzoekt. Tegen de achtergrond van onze beeldcultuur waarin de werkelijkheidsbeleving zich steeds meer in het virtuele domein voltrekt, keert ze terug naar de fysieke fundamenten van het zien. In haar artistieke onderzoek verbindt ze actuele technologische ontwikkelingen met elementaire natuurkundige processen.

De tentoonstelling presenteert een aantal ruimte vullende werken. Radiant is een dynamische ‘mobile’ sculptuur waarin door een precieze balans tussen ruimte, vorm, beweging en licht, optische patronen en kleureffecten optreden. Het werk doet denken aan werken van twintigste-eeuwse kunstenaars als Calder, Bridget Riley en Otto Piene, kunstenaars die met hun abstract-geometrische werk een universalistische vormentaal ontwikkelen, in een poging de kunst te transformeren en opnieuw te definiëren.
Met haar afstudeerwerk Solace brak Assmann in 2011 in één keer door op het internationale kunstpodium. In de cinematografische installatie wordt een enorm vlies van zeepvloeistof opgetrokken en zodanig belicht dat er een turbulente choreografie van licht, kleur en vloeiende bewegingen ontstaat, dat daarna weer uiteenspat en verdwijnt.
Assmann experimenteert in haar werk vaker met de eigenschappen, het gedrag en de esthetiek van materialen in natuurkundige processen. De preview van het filmwerk Liquid Solid (i.s.m. Joris Strijbos) toont de registratie van het bevriezen van zeepvliezen in de buitenlucht met temperaturen tegen -22 graden Celsius. Het werk is het resultaat van een onderzoek in samenwerking met het Kilpisjärvi Biologisch Station van de Universiteit van Helsinki in Finland.
De installatie Aurora (Studies) bestaat uit een onderzoek naar het oxidatieproces van een aantal koperplaten. Assmann bewerkt het materiaal en fungeert zo als katalysator; langzaam, bijna onzichtbaar, veranderen de kleuren en kleurschakeringen van de platen in de loop van de tentoonstellingsperiode.

Nicky Assmann studeerde Art Science aan de Interfaculteit van het Koninklijk Conservatorium en de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Ze was genomineerd voor de Prix de Rome 2015 en haar werk Solace voor de Startpoint Prize 2011 (Honory Mention). Assmann stelde onder meer tentoon in Saatchi Gallery (Londen), National Taiwan Museum of Fine Arts (Taiwan), Wood Street Galleries (Pittsburgh), Quartier 21 (Wenen) en V2_Institute for the Unstable Media (Rotterdam) en deed performances op festivals als TodaysArt en 5 Days Off.

De tentoonstelling en werken worden mede mogelijk gemaakt door Mondriaan Fonds, Fonds 21, Stimuleringsfonds en Stichting Stokroos.