credits +-

Foto 1-6: New Neapolis in TENT Rotterdam, Gyz La Rivière, fotografie: Aad Hoogendoorn

Gyz La Rivière

Met een film en een tentoonstelling laat kunstenaar Gyz La Rivière op onvolprezen wijze zien hoe deze steden altijd al verwant aan elkaar waren – met sailortowns, kades en stegen; migranten, arbeiders en boefjes; armoede, frictie en een levendige informele economie; en verwoede pogingen dit alles op te schonen met stadsvernieuwing, gentrificatie en heel veel zeep. Wat kunnen we leren van dit stedenverband? Welke vormen van broederschap en solidariteit voor een toekomstig Europa kunnen hier ontstaan? Welkom in New Neapolis, divercity.

Gyz La Rivière (Rotterdam, 1976) is kunstenaar, ontwerper, filmmaker en schrijver. Hij gaat als een eigenzinnig beeldarchivaris te werk. Met beelden die hij zelf maakt of met diepgaand archiefonderzoek boven water haalt, objecten die hij op straat vindt of uit collecties leent, infographics, logo’s, iconen en verhalen smeedt hij een wervelend Gyziaans universum, dat tegelijkertijd onze blik op de wereld om ons heen op een onverwachte manier op scherp stelt.

New Neapolis is een samenwerking met Museum Rotterdam en de muziekprogrammering van WORM.

De film wordt mede mogelijk gemaakt door: Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, CBK Rotterdam, Museum Rotterdam, J.E. Jurriaanse Stichting, Van Eesteren-Fluck & Van Lohuizen Stichting, Gemeente Rotterdam, Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Stadsarchief Rotterdam en het Nederlands Fotomuseum.

kunstenaars

Gyz La Rivière