credits +-

Foto 1: Design door ST-Duo. Van links naar rechts: Erik Hammerstein, Fons Hof, Geo Wyeth, Evelyn Taocheng Wang en Nathanja van Dijk. Beeld door Aad Hoogendoorn. Foto 2 & 3: Kevin Osepa, video-installaties, 2020-ongoing. Foto 4 & 5: Koes Staassen, Through Play we Surrender, installatie van diverse tekeningen. Foto 6 & 7: Jay Tan, Under the table, mixed media en 4-kanaals video-installatie, 2020-2021. & . Foto 8 & 9: Geo Wyeth, Muck Studies Dept., radio en multimedia interventies in verschillende ruimtes van TENT, 2018-2021. Fotografie door: Aad Hoogendoorn.

Kunstenaars:
Kevin Osepa, Koes Staassen, Jay Tan, Geo Wyeth

De jury, die dit jaar wordt voorgezeten door Nathanja van Dijk (curator en voormalig directeur van de Kunsthal) en verder bestaat uit Fons Hof (directeur Art Rotterdam), Charl Landvreugd (kunstenaar, curator en Hoofd Onderzoek & Curatorial Practice bij het Stedelijk Museum Amsterdam) en Evelyn Taocheng Wang (winnaar Dolf Henkes Prijs 2019), brengt over de nominaties het volgende statement uit:

“Wij waren verheugd een keuze te kunnen maken uit een groot aantal kunstenaars dat Rotterdam – en dikwijls ook Curaçao – op de kaart zet met hun frisse, eigenzinnige en vernieuwende kunstenaarspraktijk. In hun grote verscheidenheid hebben de genomineerde kunstenaars gemeen dat ze ieder op radicaal eigen wijze actuele thema’s als afkomst, erfgoed, geschiedschrijving, identiteit, queerness en lichamelijkheid onderzoeken. Tegelijkertijd overstijgen ze het maatschappelijk debat door middel van een geraffineerde en intelligente beeldtaal.”

Over de genomineerden
Kevin Osepa is geboren en getogen op Curaçao en woonachtig in Nederland. Vertrekkend vanuit zijn eigen identiteit verbeeldt hij wat een Afro-Caribische identiteit in een postkoloniale wereld betekent. Met film en fotografie creëert hij magisch-realistische verhalen rondom afro-spiritualiteit, seksualiteit, mannelijkheid en familie.

In de verfijnde, gedetailleerde potloodtekeningen van Koes Staassen staan het mannelijk naakt en queer seksualiteit centraal. Zijn als stillevens opgebouwde tekeningen tonen een intiem spel vol sensueel verlangen en overgave dat hij speelt met vrienden. Het zijn beelden die we niet vaak te zien krijgen; expliciet van aard maar dromerig en kwetsbaar door de wijze waarop Staassen zijn potlood hanteert.

Jay Wendy Tan maakt sculpturen, performances, geluid- en videowerk. In sferische werk creëert Tan – veelal met alledaagse huishoudelijke of doe-het-zelf materialen en mechanica – open omgevingen met betekenisvolle constructies. Decoratie is voor hen een politieke geste.

lees meer

Geo Wyeth beweegt zich tussen muziek, performance, installatie en video. In hun verhalende werk komen absurditeit, theater en poëzie samen. De karakters die Wyeth daarbij belichaamt, proberen los te komen van de positie waarin zij vast lijken te zitten, waarbij muziek vaak als portal naar een andere werkelijkheid fungeert.

Winnaar Geo Wyeth
Voorzitter Nathanja van Dijk riep namens de jury Geo Wyeth als grote winnaar uit. Wyeth wist de jury te bekoren met “een transformatieve installatie waarin het werk, de bezoeker en het gebouw samenvloeien tot een collectieve performance. Door hen subtiele maar krachtige ruimtelijke interventies vestigen ze onze aandacht op wat er schuilgaat onder het oppervlak van de vermeende beschaving en hoe dat bevrijd moet worden als lucht uit een fles.”

9e editie Dolf Henkes Prijs
Dolf Henkes (Rotterdam, 1903–1989) was een Rotterdamse schilder die woonde en werkte op Katendrecht. Zijn oeuvre vertelt het verhaal van de wereld om hem heen: de mensen en het havenbedrijf, stillevens, landschappen, de verwoestingen van de oorlog, portretten en naaktstudies. Eind 1945 stapte hij op de boot naar Curaçao. Alles op het eiland zou een diepe indruk op hem maken na de donkere oorlogsjaren thuis – de kleuren, het licht, het leven van alledag. Zijn indrukken verwerkte hij in een heel eigen beeldtaal en Curaçao had een blijvende invloed op zijn werk. Na het overlijden van Henkes en na het overlijden van Jan en Marie Henkes is uit het nalatenschap van broer en zus de Dolf Henkes Stichting gevormd. Het bestuur van dit fonds besloot in 20o4 tot het instellen van de Dolf Henkes Prijs en wordt sindsdien elke twee jaar uitgereikt aan beeldend kunstenaars uit Rotterdam of Curaçao. Eerdere, inmiddels internationaal bekende winnaars zijn: Evelyn Taocheng Wang, Katarina Zdjelar, Gyz La Rivière, Lara Almarcegui, Erik van Lieshout, Melvin Moti, Lidwien van de Ven en Jeroen Eisinga.

De Henkes Prijs wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage uit het Henkes fonds dat onder berusting is van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Events bij deze tentoonstelling

kunstenaars

Kunstenaars:
Kevin Osepa, Koes Staassen, Jay Tan, Geo Wyeth