Vormgeving door Studio Inherent

Jasper Bruijns won met zijn film Welterusten de TAA 2014; een residency bij HIAP in Helsinki met een werkbudget van 1500 euro. De Fin Joel Atio won de Best Foreign Fim Award met zijn film Älä itke minua, äitini/Weep not for Me, O Mother. Hij krijgt een artist-in-residence aangeboden bij kunstenaarsinitiatief Het Wilde Weten in Rotterdam en een werkbudget van 1500 euro. De publieksprijs ging naar Lyubov Matyunina voor haar film Who can be Happy and Free?
Klik hier voor het juryrapport.

Alle genomineerde werken zijn te zien in TENT van 13 juli tot en met 17 augustus en worden gescreend op o.a. Gogbot (Enschede), Impakt (Utrecht), Euroshort Film Festival (Gdansk) en Leeds International Film Festival, (Leeds). De TAA tentoonstelling is vervolgens te zien van 5 tot 21 december in Kuva x Tila Gallery en van maart tot en met april 2015 in Gallery Augusta, beiden in Helsinki.

Gastland Finland
Ieder jaar dingen er kunstacademiestudenten uit een gastland mee naar de TENT Academy Best Foreign Film Award. Duitsland, de Benelux, Turkije en Griekenland zijn Finland al voorgegaan in deze categorie. Finland kent een rijke videokunstgeschiedenis en brengt internationaal bekende kunstenaars voort als Mika Taanila (dOCUMENTA 2012, IFFR 2013 in TENT), en internationaal exposerende jonge kunstenaars als Pilvi Takala en Erkka Nissinen. Het International Film Festival Rotterdam besteedde in 2012 aandacht aan Mikko Niskanen – de legendarische Finse filmmaker, en aan Peter von Bagh, regisseur, artistiek directeur van het Midnight Sun Festival in Sodankyla dat hij samen met de Kaurismäki-broers in 1986 oprichtte. Op dit moment is de Finse kunstacademie Aalto University School of Art and Design de eerste academie die een practice-based PhD programma aanbiedt aan audiovisuele kunstenaars. Door een uitwisseling tussen Finse en Nederlandse kunstenaars op gang te zetten wil TENT samenwerkingen, kruisbestuivingen en internationaal succes stimuleren

Prijs
De TAA 2014 winnaar ontvangt een artist-in-residence bij HIAP in Helsinki en de Finse winnaar ontvangt een residency bij Het Wilde Weten in Rotterdam. Beiden ontvangen een leef/werkbudget van 1500 euro voor de periode.

Awardshow
Zaterdag 12 juli, 20.00 uur in bioscoop Cinerama (westblaak 18, Rotterdam)
tickets: €5,- / €3,- voor studenten
reserveren via: 010-4115300

De genomineerden voor de TAA zijn:
Goof Kloosterman, Hogeschool voor de Kunsten – Utrecht
Nathaniël Bagijn, ArtEZ hogeschool voor de kunsten – Arnhem
Lyubov Matyunina , Gerrit Rietveld Academie – Amsterdam
Jasha Minkjan, ArtEZ hogeschool voor de kunsten – Zwolle
Michiel Eskens, Willem de Kooning Academie – Rotterdam
Jasper Bruijns, AKV|St. Joost – Breda
Adrian Mazzarolo, Koninklijke Academie Beeldende Kunsten – Den Haag
Roos Cornelius, Academie Minerva – Groningen
Jeffry Spekenbrink, ArtEZ hogeschool voor de kunsten – Enschede
Janina Frye, AKV|St. Joost – Den Bosch
Jerome Daly, Academie Beeldende Kunsten – Maastricht

De Finse genomineerden
Leevi Haapala en Kati Kivinen, curators van het Museum of Contemporary Art Kiasma, Henna Paunu, curator Rauma Art Museum en Sakari Tervo, videokunstenaar hebben de volgende studenten genomineerd:

lees meer

Martta Tuomaala, Aalto Univeristy – Helsinki
Joakim Pusenius , Academy Of Fine Arts – Helsinki
Saku Soukka, Academy Of Fine Arts – Helsinki
Jenny Timonen, University of Lapland – Rovaniemi
Joel Autio, University of Turku – Turku
Tiina Lehikoinen – Tampere University of Applied Sciences – Tampere

Jury 2014
Juha van ’t Zelfde (NL/FI)
Juha van ’t Zelfde is artistiek leider van Lighthouse, een platform voor digitale cultuur in Brighton en mede-oprichter van Non-fiction. Hij heeft samengewerkt met De Hallen Haarlem, Stedelijk Museum, Marres, Het Nieuwe Instituut en met vele internationale kunstenaars. Daarnaast heeft hij geschreven voor o.a. De Volkskrant, VICE magazine en Volume over de culturele gevolgen van ontwikkelingen in de technologie. Zijn boek Dread – The Dizziness of Freedom werd gepubliceerd in 2013.

Tellervo Kalleinen (FI)
Tellervo Kalleinen is een Finse kunstenaar en werkt sinds 2003 samen met haar partner Oliver Kochta-Kalleinen. Ze heeft aan de Finnish Academy of Fine Arts in Helsinki en Hochschule für Bildende Künste in Hamburg gestudeerd. Ze exposeerde o.a. in MoMA (New York), S.M.A.K. (Gent), KIASMA (Helsinki) en TENT (2010). Dit jaar won het kunstenaarsduo de belangrijkste Finse kunstprijs de Ars Fennica.

Sam Steverlynck (BE)
Sam Steverlynck is een Brusselse freelance kunstcriticus. Hij is recensent bij De Standaard en vast medewerker bij het kunstblad [h]ART. Daarnaast levert hij ook geregeld bijdragen voor internationale bladen zoals Art Review en DAMn°. Momenteel stelt hij de groepstentoonstelling ‘A Simple Plan’ samen in een prive villa in Kruiskerke (met oa Pierre Bismuth, Istvan Ist Huzjan, Rene Heyvaert enz).

Nina Folkersma (NL)
Nina Folkersma is kunsthistoricus. Als zelfstandig curator werkte ze o.a. voor het Stedelijk Museum Bureau Amsterdam, Museum Het Domein in Sittard en het S.M.A.K. in Gent. Daarnaast schrijft ze voor Metropolis M, Arts Holland Magazine en verschillende tentoonstellingscatalogi. Op dit moment is Folkersma curator van De Grote Kunstshow in de Stadsschouwburg Amsterdam, voorzitter van ArtTable Nederland en lid van kunstcommissie van de Noord-Zuidlijn in Amsterdam.

De volgende scouts bezoeken de academies:
Adriana Gonzalez-Hulshof, directeur Capital A, Cathelijne Dapiran, directeur Dapiran Art Project Space, Doeko Pinxt, oprichter Oddstream Festival, Eef Hilgers, winnaar TAA 2012, Kim Knoppers, curator FOAM, Luuk van Huët, co-founder KLIK! Amsterdam Animation Festival, Nathalie Hartjes, directeur Nieuwe Vide, Niekolaas Johannes Lekkerkerk, curator The Office for Curating, Remco Torenbosch, kunstenaar, Theus Zwakhals, Stichting Li-Ma, Renée Roukens, assistent curator Marres Maastricht, Leevi Haapala, curator KIASMA, Kati Kivinen, curator KIASMA, Henna Paunu, curator Rauma Art Museum en Sakari Tervo, kunstenaar.

Met dank aan: Fins Cultureel Instituut voor de Benelux, Bioscoop Cinerama

de grafische identiteit van de TAA 2014 is dit jaar ontworpen door Studio Inherent.

kunstenaars

Vormgeving door Studio Inherent