by Mels van Zutphen

"Zeven zalen in TENT zijn ingericht als een verlaten, ondoordringbaar paleis met druipende muren en kapotte ramen. Een huiveringwekkend mooie en betoverende entourage waarin het heerlijk, maar ook onbehaaglijk dwalen is tussen Wenzels sculpturen." (Henny de Lange, 4 sterren in Trouw, 24.02.2014)

The Opaque Palace transformeert de ruimtes van TENT tot een totaalinstallatie waarin de monumentale sculpturen van Anne Wenzel (DE, woont en werkt in Rotterdam) de grote thema’s uit haar werk – macht, destructie, heroïek, historie – samenhangend verbeelden en een nieuwe serie sculpturen wordt geïntroduceerd. De tentoonstelling is samengesteld door Daria de Beauvais, curator Palais de Tokyo, Parijs. Met de grootste solotentoonstelling van Anne Wenzel tot nu toe viert TENT de heropening van zijn gerenoveerde pand.

De tentoonstelling ontrolt zich als een parcours door een verlaten paleis, beladen met oude, in vergetelheid geraakte verhalen. Voor haar grootste solotentoonstelling tot nu toe construeert Anne Wenzel in TENT een mentale puzzel met haar werken van de afgelopen tien jaar.

Vanuit een sterk historisch besef en met groot politiek engagement werpt Anne Wenzel nieuw licht op de rol die kunst speelt in de verbeelding van macht, heroïek en geweld. Wenzel werkt al meer dan tien jaar aan een onderscheidend oeuvre van monumentale keramische beelden en installaties waarin schoonheid strijdt met verval, figuratie met abstractie, macht met destructie. Kenmerkend is haar eigenzinnige omgang met materiaal en techniek: door te experimenteren met extreme formaten, chemische toevoegingen en radicale vervormingen zoekt zij de grenzen op van het medium sculptuur. Inspiratie voor haar werk vindt Wenzel in historische bronnen, films en literatuur, maar ook in de media: bijvoorbeeld in actuele beelden van natuurrampen, aanslagen en oorlogsgeweld. Haar aandacht voor universele onderwerpen verbindt haar met een groeiende groep kunstenaars die aan de postmoderne ironie voorbijgaat en zich opnieuw durft uit te spreken over existentiële thema’s.

Monografie Prospects of Perception

Bij de tentoonstelling verschijnt de monografie Prospects of Perception, uitgegeven door Lecturis in samenwerking met TENT, vormgegeven door 75B. Een gesprek tussen Anne Wenzel en Philippe Van Cauteren (directeur SMAK Gent) vormt de kern van Prospects of Perception, aangevuld met teksten van Sjarel Ex (directeur Museum Boijmans van Beuningen), Daria de Beauvais (curator Palais de Tokyo, Parijs) en Mariette Dölle (artistiek leider TENT), en beeldmateriaal van de belangrijkste sculpturen en installaties uit de afgelopen tien jaar. Verkoopprijs: € 32,50.

Gastcurator Daria de Beauvais

The Opaque Palace is samengesteld door Daria de Beauvais, curator Palais de Tokyo, Parijs. De Beauvais is tevens onafhankelijk tentoonstellingsmaker.

Feestelijke Opening tijdens Art Rotterdam

De opening van de solotentoonstelling van Anne Wenzel vindt, tijdens de kunstbeurs Art Rotterdam, plaats op donderdag 6 februari om 20.00u met een uitgebreid avondprogramma tot 00.00u waaronder een optreden van de Oost-Duitse band Lulu en een feestelijke afsluiting in WORM.

Met dank aan: Centrum Beeldende Kunst Rotterdam, Stichting Elise Mathilde Fonds, Stichting Bevordering van Volkskracht, Goethe-Institut Niederlande, Mondriaan Fonds.