28.09.2019 - 29.09.2019

TENT 20

Performances, Film screenings, Music, Food & Drinks, Kids Workshops, Family Disco

Ivan Barbosa, Maarten Bel, Bloesembar, Bar Prima by Daisy Kroon, Dean Bowen, Vernon Chatlein (Live), Marco Douma, Dineke van Huizen, KAMP HORST, Erik van Lieshout, MOOIS, Dax Niesten, Mette Sterre, T&D, Transformerz, Elfie Tromp, Gyz La Riviere, BRF Soundsystem (BRF Enterprises), Roel Meelkop, Nazif Lopulissa (Nas Bami), STOOKOLIE 010, Maher Al Sabbagh, Raoul de Jong, Anton Vrede.

Bekijk het programma hier.

TENT bestaat 20 jaar. 20 jaar aan tentoonstellingen, events, educatie en gastprogrammering geïnspireerd door de creatieve en culturele diversiteit van Rotterdam.
Om dit moment te markeren, nodigt TENT je samen met twintig Rotterdamse makers en collectieven uit voor een wervelend tweedaags publieksevent op zaterdag 28 en zondag 29 september. Een feestelijk open huis voor bekenden en nieuwsgierige nieuwkomers, met een cross-disciplinair programma van performances, live muziek, poetry, films, wandvullende kunstwerken en een kids programma, waarbij zelfs de drankjes en hapjes een artistieke ervaring beloven. Highlight van het programma is de première van de documentaire ‘TENT 20’, die natuurlijk over TENT gaat maar ook een beeld geeft van wat er die 20 jaar leefde in de stad. 

Documentaire TENT 20
Uit een unieke samenwerking tussen regisseur Christiaan van Schermbeek van Studio Moois TV en creative director André Marques en muzikant Tim Wes van collectief T&D ontstond een bijzondere documentaire die terug- én vooruitblikt, en stem geeft aan zowel positief als kritisch commentaar. De filmmakers doken de beeldarchieven in, interviewden Rotterdamse kunstenaars die door de jaren heen projecten bij TENT realiseerden en portretteerden jonge talenten die op het punt staan hun eigen rol in de stad te claimen. Indrukken van 20 jaar tentoonstellingen en events bij TENT worden gekoppeld aan reflecties op het makerschap van toen en nu, de steeds veranderlijke Witte de Withstraat, en de maatschappelijke thema’s die er in de stad toe doen. De documentaire gaat op zaterdagavond 28 september tijdens het jubilieumevent in TENT in première en zal daarna op TV Rijnmond en online verschijnen.

Terugblik op twintig jaar TENT
In 1987 begon CBK Rotterdam met exposities van Rotterdamse kunstenaars, eerst aan de Nieuw Binnenweg en daarna in de Villa Alckmaer op de Westersingel. In 1999 betrok CBK Rotterdam de onderste verdieping van de Witte de Withstraat 50, waar de geboorte van TENT op 9 september werd ingeluid met een performance door kunstenaarsinitiatief B.a.d.: twaalf glazenwassers zeemden synchroon de ruiten van het pand schoon, waarna het publiek TENT gewapend met paraplu kon betreden zonder nat te worden. Tien jaar later werden de hoge ramen tot straatniveau doorgetrokken, om de connectie met stad en publiek te versterken. Gedurende de twintig jaar gaf TENT steeds opnieuw vorm aan haar rol als platform voor en met de stad – eerst met de tentoonstellingsruimte als publieke werkplaats en de befaamde multi-avonden; daarna met spraakmakende solo’s waarin kunstenaars de hele tentoonstellingsruimte naar hun hand konden zetten; steeds in levendige samenwerking met de initiatieven in de stad van dat moment en de steeds meer internationale en interculturele kunstenaarsgemeenschappen die zich in Rotterdam thuis voelen. Kunstenaars zoals Jonas Staal, Wendelien van Oldenborgh, Anne Wenzel, Libia & Olafur en Katarina Zdjelar maakten in TENT hun eerste grote artistieke statements. Makers als Erik van Lieshout of het collectief Wakaman initieerden collectieve projecten.

TENT is onderdeel van CBK Rotterdam dat het beeldende kunstklimaat in de stad stimuleert met investeringsregelingen, presentaties, kunst in de publieke ruimte en internationale opdrachten.

Blijf op de hoogte over het programma en zet jezelf op aanwezig in ons Facebook event.

Locatie: TENT, Witte de Withstraat 50 in Rotterdam.
Data: Zaterdag 28 september van 17.00 -00.00 uur & zondag 29 september van 12.00-18.00uur.
Toegangsprijs: Vrij toegankelijk