Navin Thakoer

Deze elfde editie van Rotterdam Cultural Histories schetste een beeld van de geschiedenis van de Rotterdamse hiphopcultuur. Gastcurator Navin Thakoer maakte de discussie rondom hiphop en haar erfenissen zichtbaar door een oproep op sociale media te plaatsen en te vragen: Wie zijn de legendarische Rotterdamse hiphoppers en waarom?

Al 40 jaar is hiphop in beweging: steeds verschuift wat het claimt te zijn, welke plekken tot haar domein behoren, wat voor stemmen er toe doen. Hetzelfde geldt voor de hiphopgeschiedenis: die laat zich niet vertellen als één verhaal waarin alle spelers zich herkennen, maar is zelf het onderwerp van uiteenlopende claims en van doorlopende intense discussie. Steeds weer biedt hiphop een nieuwe generatie jongeren een ruimte om een tijdelijke identiteit te creeeren en zichzelf opnieuw uit te vinden. Wat hiphop in de specifieke maatschappelijke dynamiek van vandaag betekent, of geacht wordt te zijn, is dan ook iets anders dan 40 of 20 jaar geleden.

Met dit in gedachten, realiseerde Thakoer een presentatie die fungeerde als discussiestuk, met een selectie beelden en antwoorden op een open call, waarin hij de vraag opwierp welke artiest of gebeurtenis niet in de hiphop geschiedenis van Rotterdam mag ontbreken.

Een manifest, ‘Don’t believe the hype!’, fungeerde als aanjager van de discussie.

De documentaire ‘Walkmen – The history of Roffadamn hiphop‘ (2002) wierp licht op de vroege geschiedenis van de Rotterdamse hiphop. De Rotterdamse artiest, producer en labeleigenaar Mike Redman en editor Victor Vroegindeweij vertellen in ‘Walkmen’ door middel van zeldzame archiefbeelden en interviews met Rotterdamse kopstukken over de Rotterdamse hiphopscene van 1979-2001.

lees meer

Navin Thakoer
Navin Thakoer alias NaferLovesYou is een Rotterdamse kunstenaar, die met sampletechnieken projecten ontwikkelt waarin ‘glokale’ cultuur, identiteit en interactie centraal staan. In 2017 realiseerde hij de NaferLovesYou Supermarket, met exposities en activiteiten rondom de veranderlijkheid van identiteit. Ook was hij deel van Transformerz, een collectief van kunstenaars, muzikanten en DJ’s dat van 1994-2003 op baanbrekende clubavonden invloeden uit de diverse in Nederland aanwezige culturen aan elkaar verbond en daarmee de basis legde voor urban eclectic en een nieuw Nederlands urban discours.

Disclaim the Street vond gelijktijdig plaats met BLUEPRINT, een project over straatcultuur en cultural appropriation, waarin Thakoer eveneens vertegenwoordigd was.

Met dank aan Mike Redman en Siebe Thissen.

Rotterdam Cultural Histories
In Shared Space, onze gedeelde tentoonstellingsruimte op de eerste verdieping, tonen TENT en Witte de With Center for Contemporary Art alternerend presentaties over onderwerpen uit de geschiedenis van kunst en cultuur in Rotterdam. Dit samenwerkingsproject werd in 2014 opgezet door Defne Ayas (Witte de With) en Mariette Dölle (TENT) om de gemeenschappelijke wortels van beide instituten in Rotterdam te verkennen.

kunstenaars

Navin Thakoer