Het Lijnbaancentrum
Het Lijnbaancentrum (1970–1984), onder leiding van Felix Valk, was een expositieruimte van de Rotterdamse Kunststichting (RKS). In het centrum van Rotterdam werden uiteenlopende tentoonstellingen gepresenteerd over kunst en beeldcultuur, met het doel een groot en divers publiek aan te spreken. Bewegend beeld werd daarvoor als een onmisbaar middel gezien. Daarom werd het Lijnbaancentrum bij zijn oprichting voorzien van een studio met moderne videoapparatuur voor het opnemen en bewerken van zowel zwart-wit als de net opkomende kleurenvideo.

Video-experimenten
De videostudio stelde gratis goede videoapparatuur en expertise beschikbaar aan Nederlandse en internationale kunstenaars als Vito Acconci, Joan Jonas, Nan Hoover, Wim Gijzen en Jan van Munster. Ook produceerde de studio opnames van performances, educatieve video’s en reportages van bijna elke tentoonstelling van het Lijnbaancentrum.

Een belangrijke tentoonstelling in 1973, ‘Video’, bracht deze diverse toepassingen van het medium samen. Naast een overzicht van video-initiatieven in Nederland presenteerde de tentoonstelling allerlei educatieve mogelijkheden van video, naast het werk van kunstenaars als Dennis Oppenheim en Henk Tas.

Door de jaren heen bestond de kern van het videoteam uit Henk Elenga, Frédéric Kappelhof, Wink van Kempen en Erik van Dieren. Rotterdam Cultural Histories #6 bood een impressie van hun inspanningen en experimenten met het medium video aan de hand van archiefmateriaal, foto’s en een selectie videowerken.

Rotterdam Cultural Histories
In Shared Space, onze gedeelde tentoonstellingsruimte op de eerste verdieping, tonen TENT en Witte de With Center for Contemporary Art alternerend presentaties over onderwerpen uit de geschiedenis van kunst en cultuur in Rotterdam. Dit samenwerkingsproject werd in 2014 opgezet door Defne Ayas (Witte de With) en Mariette Dölle (TENT) om de gemeenschappelijke wortels van beide instituten in Rotterdam te verkennen.

lees meer

Rotterdam Cultural Histories #6 werd samengesteld door Adelheid Smit en Wendy Bos (Witte de With).

Met dank aan: LIMA Amsterdam, Stadsarchief Rotterdam, Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur, Frédéric Kappelhof, Albert Roskam, Rick Vermeulen.