Rotterdam Cultural Studies #4

Lijnbaancentrum
Het Lijnbaancentrum (1970 – 1984), onder leiding van directeur Felix Valk, was een baanbrekende expositieruimte in het centrum van Rotterdam, dat speelse, associatieve tentoonstellingen maakte over een breed scala aan culturele onderwerpen.

Paul Thek en Rotterdam
In 1978 – 1979 organiseerde het Lijnbaancentrum ‘Jack’s Procession: What’s Going on Here?’, een environment door Paul Thek (1933 – 1988) die de hele tentoonstellingsruimte vulde. Thek maakte in de jaren zestig en zeventig grootschalige environments bij diverse Europese en Amerikaanse kunstinstituten; de installatie in Rotterdam was een van de laatste die hij in Europa realiseerde.

De environment stelde een dromerig landschap voor, vol met religieuze, spirituele en politieke symbolen die de kunstenaar eerder had gebruikt, maar ook nieuwe iconografische elementen die, in de ogen van Thek, “typisch Rotterdams” waren. Hij integreerde snapshots en krantenknipsels over milieukwesties in en rondom de stad, en vroeg een zand beeldhouwer om een toren te bouwen, geïnspireerd door de ‘De Toren van Babelvan Pieter Bruegel I’ uit de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen.

Archiefpresentatie
Naast archiefmateriaal toon de Rotterdam Cultural Histories #4 een serie installatiefoto’s van ‘Jack’s Procession’, beschikbaar gesteld door het Stadsarchief Rotterdam, waarvan de meeste nooit eerder waren tentoongesteld of gepubliceerd. Daarnaast was een videocompilatie te zien die gemaakt werd voor ‘The Wonderful World That Almost Was’, de eerste retrospectieve tentoonstelling over Paul Thek, in 1995 bij Witte de With Center for Contemporary Art.

Deze vierde editie werd samengesteld door Adelheid Smit (Witte de With) en ontstond in samenwerking met Museum Boijmans Van Beuningen, dat gelijktijdig de tentoonstelling en publicatie Please Write! presenteerde.

lees meer

Rotterdam Cultural Histories
In Shared Space, onze gedeelde tentoonstellingsruimte op de eerste verdieping, tonen TENT en Witte de With Center for Contemporary Art alternerend presentaties over onderwerpen uit de geschiedenis van kunst en cultuur in Rotterdam. Dit samenwerkingsproject werd in 2014 opgezet door Defne Ayas (Witte de With) en Mariette Dölle (TENT) om de gemeenschappelijke wortels van beide instituten in Rotterdam te verkennen.

 

kunstenaars

Rotterdam Cultural Studies #4