07.02.2013 - 12.05.2013

Libia Castro & Ólafur Ólafsson – Asymmetry

"De eerste grote overzichtstentoonstelling van Castro & Ólafsson vindt in Rotterdam plaats, de stad waar ze – naast Berlijn – wonen en werken. Daarmee heeft TENT, één van de meest ambitieuze stedelijke centra voor Beeldende Kunst van het land, grote namen in huis." (Sacha Bronwasser, Volkskrant, 14 feb 2013)

“Wat een kneiter van een tentoonstelling. Een geweldige solo in TENT: tien jaar installaties, campagnes, videowerken en sculpturen prachtig samengebracht. Echt: gaat dat zien” (Trendbeheer 20 feb 2013)

TENT presenteert de eerste omvangrijke solotentoonstelling in Nederland van Libia Castro & Ólafur Ólafsson (Rotterdam/Berlijn). Hun overzichtstentoonstelling brengt video-, installatie-, geluids- en sculptuurprojecten uit de afgelopen tien jaar bij elkaar. Het werk van het Rotterdams-Berlijnse kunstenaarsduo kan gezien worden als een doorlopend onderzoek naar de wijze waarop het leven, de maatschappij en het individu worden beïnvloed door socio-economische en politieke factoren. De presentatie is samengesteld door gastcurator Adam Budak. Bij de tentoonstelling wordt een driedelig symposium georganiseerd (9 feb., 13 maart, 17 april).

In het het multimediale en interventionistische werk van Castro en Ólafsson vormt asymmetrie een leidend principe. Ze benoemen onrechtvaardigheid en ongelijkheid, en portretteren zowel het afgewezen subject als het machthebbende subject. De ontdekkingstocht van de kunstenaars naar de werking van ongelijkheid is een poging om de wetten van de verdeling van macht te ontcijferen. In een zoektocht naar een universeel vocabulaire voegen ze teksten, talen en tradities in hun installaties bij elkaar.

’Asymmetry’ toont een overzicht van hun installaties, videowerken, foto’s en objecten uit de afgelopen tien jaar, waaronder de muziekvideo’s Caregivers en Lobbyists, en de campagnes Il Tuo Paese Non Esiste (Your Country Doesn´t Exist) en ThE riGHt tO RighT. ’ThE riGHt tO RighT’ werd gelanceerd tijdens de 7e Biënnale in Liverpool in 2012. Een monumentaal neonwerk van veertien meter lang laat afwisselend de tekst ThE riGHt tO RighT en ThE riGHt tO WrOnG lezen, en bevraagt zo de essentie van (mensen)rechten en de ermee samenhangende retoriek. Het neonwerk van Castro en Ólafsson is een provocatief gebaar dat wijst op de paradoxen van recht en vrijheid. De Liverpoolse aflevering van het project ging gepaard met een gratis krant met een essay van de Britse schrijfster en filosofe Nina Power. In een dialoog met de kunstenaars gaf zij commentaar op de huidige wereldwijde politieke onrust door de ’Universal Declaration of Human Rights’ te deconstrueren en te vervangen door een filosofie van het foute in het gloednieuwe manifest ’The Partial Declaration of Human Wrongs’.

De artistieke praktijk van Castro en Ólafsson focust op het fenomeen van de overgang naar een post-fordistische fase van politieke, sociale en culturele ontwikkeling. Uitsluiting en uitbuiting komen naar voren als de belangrijkste kwesties in Castro en Ólafssons kritiek op flexibel burgerschap, ontstaan onder druk van het verval van de natiestaat en de opkomst van de wereldmarkt en internationale ondernemingen. In hun werk, gebruik makend van verschillende media, genres en disciplines (van politieke geschiedenis tot gender studies en sociologie), schetsen de kunstenaars een gewonde wereld waarin we er ’niet bij horen’ en deelname wordt geweigerd.

Castro & Ólafsson, die sinds 1997 samenwerken, wonen en werken afwisselend in Rotterdam en Berlijn. In 2008 namen zij deel aan Manifesta 7 met hun videowerk ’Caregivers’ en in 2009 werd hen de basisprijs van de prestigieuze Nederlandse kunstprijs, Prix de Rome, toegekend, voor de muziekvideo ’Lobbyists’.

De tentoonstelling is samengesteld door Adam Budak, onafhankelijk curator en schrijver, wonend in Washington DC. Hij was een van de co-curators van Manifesta7 (2008) en cureert op het moment het Estlandse paviljoen met werk van Denes Farkas voor de aankomende Biënnale van Venetië. Budak was curator moderne kunst voor het Hirshhorn Museum en Sculpture Garden, Washington DC en voor het Kunsthaus in Graz, Oostenrijk.

Bij de tentoonstelling is een editie verschenen van het werk The Partial Declaration of Human Wrongs. Het werk is te koop voor €300,- excl BTW en lijst. Oplage van 50
De opbrengst komt ten goede aan de tentoonstelling van Libia Castro & Ólafur Ólafsson in TENT Rotterdam. Voor meer informatie: tent@cbk.rotterdam.nl

Met medewerking van Ooze