22.01.2009 - 08.03.2009

Immortality – Sustaining the Present, the Past, the Future

Carla Åhlander, Iddo Drevijn, Antje Peters, Bettina Pousttchi, Elian Somers

De tentoonstelling Immortality is samengesteld door Fatos Üstek (1980, Ankara, woont en werkt in Londen). Zij is TENT Young Curator van januari t/m maart 2009. Immortality betrekt zich op het voortleven van ideeën, en hoe opvattingen over onszelf en anderen onveranderlijk worden doorgegeven, tot collectief gedachtegoed verworden en ons dagelijks leven beïnvloeden. Met fotografische werken van Elian Somers (Rotterdam), Antje Peters (Rotterdam) en Carla Ahlander (Berlijn), een installatie van Bettina Pousttchi (Berlijn) en een tekstwerk van Iddo Drevijn (Rotterdam).

Bettina Pousttchi werkt met installaties, video en fotografie. In de tentoonstelling toont ze Blackout, een sculptuur van dranghekken. De verwrongen stalen staanders zouden het gevolg van een gewelddadige demonstratie kunnen zijn, maar hebben ook een elegantie die hun regulerende functie relativeert. De videoinstallatie Line (2005) is een registratie van een protestdemonstratie.

Carla Ahlander toont een fotoserie van wachtkamers in de stadskantoren van Berlijn. In eerste instantie presenteren de ruimtes zich neutraal, de macht is discreet. In de wachtkamers zien we geen mensen, alleen de mogelijkheid van hun aanwezigheid. Naast deze serie toont ze nieuw fotowerk.

Iddo Drevijn studeerde zomer 2008 af aan de Willem de Kooning Academy met een tekstwerk en serie performances. Zijn wandtekst Your Mind is My Revolution is in essentie een optimistisch werk. We kennen het subject niet, maar het stelt zich op als de protagonist van een verandering, en claimt het imaginair publiek om een revolutie te ontketenen.

De recente fotoseries van Elian Somers hebben stedelijke utopieën als Brasilia en de Cité Modelé in Brussel tot onderwerp. Ze is geïnteresseerd in de wijze waarop de vooruitgangsgedachte die achter de opzet van deze woongebieden schuilt zichtbaar wordt in fotografie. In haar recente project over de stad Kaliningrad onderzoekt ze de sporen van de diverse ideologieën die de geschiedenis van de stad hebben bepaald.

Antje Peters fotografeerde de serie Collection in opdracht van een publicatie over de huisstijl van Nederlandse ministeries door Studio Dumbar. De foto’s tonen kantoormateriaal en relatiegeschenken met het logo van de diverse ministeries. In 2008 besloot het Rijk één logo te gaan hanteren (ontworpen door Studio Dumbar) en werden deze identiteitsdragers overbodig.

Curator Fatos Üstek studeerde in de zomer van 2008 af als Master Contemporary Art Theory aan de Goldsmiths University in Londen. Ze organiseerde o.a. het reizende videofestival Here..There..Abroad en het project The Lost Moment (www.thelostmoment.blogspot.com). Ze schrijft regelmatig over kunst en film en is mederedacteur en oprichter van het online tijdschrift over hedendaagse kunst Nowiswere. Het TENT Young Curator programma biedt jonge tentoonstellingsmakers de gelegenheid om kennis te maken met de Rotterdamse kunstwereld.