31.08.2006 - 24.09.2006

Neo-Beginners

Forum Lenteng, Nilsmagnus Sköld, Rolf Engelen, Gert Robijns, LAb[au], Toine Horvers, BAVO, Ruangrupa, Taco Stolk, Roel Meelkop, BMB.con, Roger Teeuwen, Reinaart Vanhoe, Matthijs van Zessen, Gunndís Yr Finnbogadóttir, Frans de Waard, Matt Mullican, Joëlle Tuerlinckx, Daniel Robberechts, Kristof van Gestel. Plus: Messieurs Delmotte, Olivier Maarschalk/Pieter Kock, Michael Snow, e.a.

In de tentoonstelling Neo-beginners gaat de Belgische kunstenaar Reinaart Vanhoe (woont en werkt in Rotterdam) uit van de stad die zucht onder een overdaad aan opgelegde betekenissen. Ze wordt bedolven onder reclame- en marketingslogans (Rotterdam Durft, I amsterdam), en wordt decor van festivals die haar economie en identiteit moeten versterken. Elke vierkante meter moet ingevuld door een banner, een beeldmerk, een nieuw complex, een verbod of een stedenbouwkundig programma. In alle pogingen om de stad zichtbaarder te maken wordt deze juist onzichtbaar, gemaskeerd door de overvloed aan beelden en symbolen.

Neo-beginners biedt hieraan een radicaal tegenwicht. De presentatie lijkt in eerste instantie een typische groepstentoonstelling, waarin een grote variatie aan kunstenaars, media en activiteiten de bezoeker een belofte van dynamisch entertainment biedt. En ofschoon TENT in september inderdaad het toneel is van een groot aantal events, interventies en performances, is het project van Vanhoe uiteindelijk atypisch en zelfs een uitdaging voor de ideeën die wij hebben over thematentoonstellingen. Neo-beginners laat de ruimte van TENT relatief leeg en begint opnieuw om ruimte te scheppen voor nieuwe perspectieven op de stedelijke conditie, veranderende verhalen en nieuwe betekenissen.

In Neo-beginners fungeren de aanwezige werken eerder als voorstellen dan als statements. De Indonesische kunstenaarsgroep Forum Lenteng (Jakarta) verblijft een maand in Rotterdam, en zal middels videoverslagen verhalen van zijn verkenningen van de stad. In de workshops van LAb[au] (Brussel) vindt een versmelting van muziek en visuals plaats, waardoor een nieuwe 4D-architectuur wordt gecreëerd. Geluidskunstenaar Frans de Waard (Nijmegen), een van de sleutelfiguren in de Nederlanse experimentele elektronische muziek, componeert een zeven uur durende soundtrack. Het duo BAVO (Rotterdam) houdt kantoor in TENT en schrijft verder aan het essay ‘Pleidooi voor een oncreatieve stad’. De serie video’s Under Hypnosis van Matt Mullican (New York) toont de kunstenaar op zoek naar een nieuwe logica.

Naast de tentoonstelling, workshops, spontane (inter)acties en videoavonden met werk van Michael Snow & Messieurs Delmotte (op 14.09 & 21.09) zal tijdens De Wereld van Witte de With een uitgebreid programma in en buiten plaatsvinden, waarbij o.a. de Witte de Withstraat door Taco Stolk zal worden opgerekt tot aan het einde van de stadsgrenzen.