A Tapestry of a Diaspora - TENT Rotterdam | Platform voor hedendaagse kunst A Tapestry of a Diaspora - TENT Rotterdam | Platform voor hedendaagse kunst

TENT online

Podcast en video reeks

A Tapestry of a Diaspora

Gyonne Goedhoop en Combined Impact bevragen samen met partners en gasten uit verschillende diaspora's hoe ieder omgaat met de veerkracht die nodig is om te navigeren in het sociale weefsel van de Nederlandse samenleving.

Deze gesprekreeks draait rondom de stemmen van jongeren uit de verschillende diaspora’s in Nederland. Programmamaker Gyonne Goedhoop, podcastplatform Combined Impact, diverse programmapartners en verschillende makers lichten samen actuele thema’s uit de diaspora-ervaring uit. ‘A Tapestry of a Diaspora’ werkt vanuit het idee dat de verschillende diaspora’s die in een minority-majority stad als Rotterdam samenkomen als een tapijt met elkaar verbonden zijn, maar ook elk een draad op zich vormen. Elke draad, elke individuele diaspora, bestaat zelf weer uit verschillende draden. Het gelaagde weefsel dat onze stadssamenleving zo vormt kent systemische ongelijkheden. Om in die dagelijkse realiteit te navigeren vraagt voortdurend aanpassingsvermogen en veerkracht. In deze gesprekken nemen we die veerkracht onder de loep. Wat zijn de belangrijke noties van veerkrachtigheid binnen de verschillende diaspora’s? Welke historische factoren droegen bij aan de ontwikkeling daarvan? Hoe verhouden persoonlijke ervaringen zich tot landsgrenzen? Welke denkpatronen hebben we van onze (voor)ouders overgenomen, om ze nog steeds te gebruiken of er juist van weg te navigeren? Hoe houden we onze ‘joy’ als alledaagse basis intact? Uit een langere reeks live gesprekken destilleerden we twee uitgebreide podcasts en twee poëtische video-reflecties, waarin we op zoek gaan naar dynamische antwoorden op deze vragen.