Momenteel worden bodems in Rotterdam ingedeeld op basis van hun toxiciteit en worden ze aangeduid als “natuur”, “landbouw”, “wonen”, “industrie” en “sterk verontreinigde” bodems. In GisWeb 2.2, een mapping tool van de gemeente met ruimtelijke informatie over de bodemsituatie in de stad, worden deze verschillende zones beschreven als geabstraheerde rechte lijnen die over wijken en infrastructuren lopen. Maar hoe werken deze grenzen als onze schoppen de tweedimensionaliteit van de kaart doorbreken? Kunnen bodems worden ingeperkt en gecontroleerd? Moeten we bodems zien als materiaal of als een medium dat ecosystemen bij elkaar houdt?
Vanuit TENT vertrekken we richting de Bodembank van de Gemeente Rotterdam, waar verzamelde bodems tijdelijk worden gedeponeerd om te worden getest, geclassificeerd en eventueel verrijkt, voordat ze worden verplaatst. Daarna reizen we naar de Voedseltuin in Rotterdam West, waarvan de fundamenten zijn gebouwd met herplaatste bodems. De Voedseltuin fungeert als een gemeenschapsproject met meerdere lagen, waarmee het transformerende potentieel van groene ruimten binnen het stedelijk weefsel wordt aangetoond. Daar worden we begroet met een heerlijke veganistische lunch.
Locatie — Vertrek vanaf TENT Rotterdam
Tijd — 10:00 – 15:00
Taal — Engels
Ticket — €5,-
Selecteer in de ticketshop eerst de datum, dan het event
Let op: voor dit evenement moeten we tussen meerdere locaties fietsen. Als je mee wilt doen, maar fietsen is niet je ding? Neem dan contact met ons op, dan kunnen alternatieve opties regelen.
Voor vragen neem je contact op met anita@tentrotterdam.nl.
Deze middag maakt deel uit van een reeks evenementen in verband met onze tentoonstelling Sustaining Small Acts. Met deze programma’s verkennen we manieren waarop je meer betrokken kunt raken bij duurzame netwerken in je eigen omgeving. Elk evenement wordt ontwikkeld door een Rotterdamse kunstenaar.