Voor de tweede keer werken TENT Rotterdam en Tate Young People’s Programmes samen hands-on aan een uitwisselingsproject voor jonge creatieven. Tien jonge mensen (18 – 25 jr.) uit Rotterdam en Londen doen mee aan een workshopprogramma waarin de vraag “Where does culture happen?” centraal staat.

TENT x Tate in Londen

In oktober verbleef de groep een week in Londen en verkenden zij deze vraag samen met drie ‘provocateurs’: kunstenaar en curator Hamed Maiye, schrijver Abondance Matanda en geluidskunstenaar Hannah Kemp-Welch. Zij namen de groep mee op een field trip en schenen licht op het belang van DIY online en offline platforms voor zelfrepresentatie, huiskamers als plek voor het conserveren van cultuur, en mechanismen rondom insluiting en uitsluiting. Aan de hand van deze ontmoetingen ontwierp de groep drie interactieve werkstations in Tate Exchange. Het publiek werd uitgenodigd in een corner shop, inclusief corner shop sound system; een woonkamer waarin persoonlijke verhalen rondom cultuur werden gedeeld; en een spel waarbij het publiek dillema’s rondom gentrificatie kreeg voorgeschoteld.

lees meer

TENT x Tate in Rotterdam

In november verblijft de groep een week in Rotterdam, waar ‘provocateurs’ Malique Mohamud, Stacii Samidin, Amenti Collective en Mami Bricks hen op een field trip nemen naar de plekken waar volgens hen cultuur wordt geproduceerd. Onze steden zijn vol creatieve energie. Jonge makers komen samen op online en offline platforms, nemen zelf ruimte in en maken en tonen kunst en cultuur onder hun eigen voorwaarden. Dit gebeurt in slaapkamers, op straat, online. De TENT x Tate groep is zelf ook onderdeel van deze generatie. Hoe kijken zij aan tegen de relatie tussen deze vormen van cultuurproductie en de publieke kunstinstelling? Hoe kunnen deze verschillende persoonlijke en gemeenschappelijke ruimtes waar cultuur wordt geproduceerd op een gelijkwaardige en productieve manier met elkaar verbonden worden?

Op vrijdag 24 november presenteert de groep hun bevindingen op Operator Radio (12:00 – 13:00u) en in TENT (18:00 – 19:00).

TENT x Tate 2017 is: Lisa McCray, Fatima Jabor, Jaime Le Bleu, Cengiz Mengüç en Charmaine van Leyden uit Rotterdam;  en Angela Wereko-Anderson, Araba Banson, Losal Chiodak, Jasper Appleby-Sherring, en Victoria Aquino uit Londen.

TENT x Tate wordt mede mogelijk gemaakt door The Art of Impact en BankGiro Loterij Fonds/Stichting DOEN.