credits +-

Zondag 26 mei 2019 opent bij TENT ‘An Invitation to Dance’, een film-installatie gemaakt door filmmaker Noud Heerkens en choreograaf Loïc Perela. Het werk, dat ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van Dansateliers wordt gepresenteerd, vormt het resultaat van een onderzoek naar de filmische beleving van dans. Een kruisbestuiving tussen dans, cinema- en technologie, waar bezoekers zich kunnen laten meevoeren in de wereld van de dansers op het doek, in een omgebouwde dansarena in TENT. De installatie wordt geopend door Martine Dekker, directeur CINEDANS.

In de installatie ‘An Invitation to Dance’ is er geen omgeving, geen notie van tijd. Er zijn vijf lichamen, vijf individuen allen bevangen door eenzelfde, zich eindeloos herhalende impuls, die wordt versterkt door de beat van de muziek.  Ze kunnen niet stoppen met dansen.

De generieke installatie verandert voortdurend door de achterliggende software. ‘Het is een vorm van mentale interactie’, zegt filmmaker Heerkens, die in 2015 het onderzoek startte naar de relatie tussen lichamelijkheid en beleving. De manier waarop de bezoekers zich door de ruimte bewegen, verandert de blik op het werk en bepaalt de associaties die zij in hun hoofd bij de veelsoortige en veranderende stroom van dansbeelden maken.

Bekijk hier de trailer van: An Invitation to Dance