TAA 2015
Fables van Sara Bachour won de TAA 2015. De film bestaat uit twaalf korte verhalen over hoe en waarom dieren veranderen in objecten. Van elk van de dieren wordt beschreven hoe hun vorige levens zijn verlopen en hoe ze uiteindelijk tot huishoudelijke objecten zijn verworden. De jury spreekt haar lof uit over de balans die Bachour aanbracht tussen de functie van het artefact en het mythologische karakter dat uitgaat van de iconografie van het dier. ‘Fables is een eerbetoon aan al die nederige, decoratieve objecten die symbool staan voor fijngevoeligheid, empathie en fantasie. Het werk biedt de kijker een ander perspectief op deze in de vergetelheid geraakte objecten.’ Sara Bachour studeerde met haar film Fables af aan de Academie Beeldende Kunsten in Maastricht en won een artist-in-residence bij Careof in Milaan, Italië en een werkbudget van 1500 euro.

Best Foreign Film Award 2015
KM.IV/18 van het collectief Aves Project (Demetrio Giacomelli, Matteo Gatti en Matteo Signorelli) won de Best Foreign Film Award. De film toont een groep vrijwilligers die onderdeel wordt van de reproductiefase van padden bij het Italiaanse Comomeer. Hiermee raakt het werk aan een actueel thema binnen de discussie over het Antropoceen: het tijdperk waarin de gevolgen van de menselijke activiteit op aarde zichtbaar worden. De jury roemt het bijzondere licht-donkereffect waarbij vormen oplossen in de schaduw, om vervolgens weer tevoorschijn te komen in de realiteit. ‘We zijn onder de indruk van de documentaire benadering die Aves Project heeft samengebracht met een hoge beeldkwaliteit en een cinematografisch perspectief.’ Demetrio Giacomelli, Matteo Gatti en Matteo Signorelli studeerden af aan de Accademia di Belle Arti di Brera in Milaan en wonnen een artist-in-residence bij Het Wilde Weten in Rotterdam samen met een werkbudget van 1500 euro.

TAA Publieksprijs 2015
Eugenio Viola, curator bij Museo MADRE in Napels, reikte de publieksprijs uit aan Gideon van der Stelt de genomineerde van de Gerrit Rietveld Academie. Zijn film Raderen werd uitgeroepen tot de favoriet van het publiek.

De uitreiking
Op vrijdagvond 17 juli werden de genomineerde films in bioscoop Cinerama getoond en maakte de internationale jury de winnaars bekend. De jury stond dit jaar onder leiding van Franziska Nori, directeur van Frankfurter Kunstverein. Lorenzo Benedetti, directeur de Appel arts centre te Amsterdam, Gabriëlle Schleijpen, artistiek directeur Dutch Art Institute te Arnhem en de videokunstenaar Alberto de Michele namen naast Franziska Nori deel in de jury.